Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

23/02/2022

Hoe besliste de Politierechtbank te Hasselt over een bestuurder wiens auto naar cannabis rook en die high achter het stuur zat?

Negeren bevelen politie tijdens de ochtendspits.

Bij een toevallige controle van een voertuig  merken de politiediensten een lichte cannabisgeur wanneer het raam van het voertuig opengaat.

Bij het uitvoeren de checklist zou blijken dat de bestuurder eventueel onder invloed van verdovende middelen rijdt, waarna men een speekseltest aflegt.

Ook deze speekseltest geeft het gebruik van drugs aan, nl. cannabis, zodat via een dokter een bloedstaal wordt uitgevoerd. Het rijbewijs wordt ingetrokken voor 15 dagen.

Omdat het gebruik van drugs (om welke reden dan ook) volgens de Wet niet combineerbaar is met autorijden heeft de bestuurder op ons aanraden beslist om volledig te stoppen met zijn druggebruik. Enkel op deze manier kan hij zijn voertuig blijven gebruiken.

Wij hebben de bestuurder ingelicht dat hij zich best iedere maand aanbiedt bij zijn huisarts om zich te laten controleren op de aanwezigheid van de stoffen die de rijvaardigheid beïnvloeden. 

Deze resultaten kunnen dan voorgelegd worden op de Rechtbank.

Gedagvaard voor de Politierechtbank Limburg, Afdeling Hasselt.

De bestuurder werd gedagvaard voor de Politierechtbank voor de volgende  verkeersinbreuk:

  • Op een openbare plaats een voertuig of een rijdier te hebben bestuurd, of een bestuurder te hebben begeleid met het oog op scholing, terwijl de speekselanalyse bedoeld in artikel 62ter §1 van de wet betreffende de politie over het wegverkeer, of de bloedanalyse bedoeld in artikel 63 §2 van dezelfde wet, de aanwezigheid in het organisme aantoont van een van de volgende stoffen die de rijvaardigheid beïnvloeden: delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) en waarvan het gehalte gelijks is aan of hoger dan het gehalte bepaald in artikel 62ter §1 van voornoemde wet voor de speekselanalyse en in artikel 63§2 van dezelfde wet voor de bloedanalyse (art. 37bis §1, 1°, art. 38§1, 1° van de wet betreffende de politie over het wegverkeer - KB tot coördinatie van 16 maart 1968)
De uitspraak van de Politierechtbank Limburg, Afdeling Hasselt

De bestuurder werd veroordeeld tot :

 

  • Een geldboete van 200,00 EUR X 8 = 1.600,00 EUR waarvan 150,00 EUR x 8  met uitstel werd toegekend zodat de effectief te betalen geldboete 50,00 EUR x 8 =  400,00 EUR bedraagt;
  • Een rijverbod van 15 dagen, , evenwel nog verminderd met de periode van onmiddellijke intrekking zodat het effectieve rijverbod  0 dagen bedraagt

De bestuurder werd ook veroordeeld tot een bijdrage van 200,00 EUR in het Slachtofferfonds, zijnde een verplichte (administratieve) bijdrage die de Politierechter dient op te leggen van zodra men veroordeeld werd tot een geldboete vanaf 26,00 EUR (x 8).

De bestuurder werd tenslotte ook nog veroordeeld tot een bijdrage in het Begrotingsfonds voor juridische tweedelijnsbijstand t.b.v. 20,00 EUR en tot de gerechtskosten (kosten van dagvaarding, bloedanalyse, speekseltest e.d.) die +/- 260,00 EUR bedragen 

Deze gerechtskosten worden normaal gezien terugbetaald aan de bestuurder door de verzekeringsmaatschappij van zodra deze alles betaald heeft.