Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

10/01/2020

Hoe besliste de Politierechtbank van Dendermonde over een positieve alcoholtest?

Te veel wijn bij het eten.

Op kerstdag wordt een gehandicapte man in een rolstoel, opgehaald door een vriend die met hem op restaurant gaat. Ze drinken samen een fles wijn en genieten van de uitgebreide maaltijd. Na het eten nodigt de man de bestuurder uit voor een drankje bij hem thuis. In tegenstelling tot wat u zou verwachten, bleef het bij dat ene drankje. Het tweede drankje slaat de bestuurder af met de boodschap “als ik nog iets drink en ze houden me tegen, dan hang ik er aan”.

Profetische woorden, want op weg naar huis komt de bestuurder een alcoholcontrole tegen. Hij is enigszins verrast omdat de politiediensten op een zeer gevaarlijke plaats op de weg opgesteld staan. Hij blaast vervolgens spijtig genoeg positief en zijn rijbewijs wordt 6 uur lang ingehouden.

Daags nadien legt hij een negatieve ademtest af en wordt hij opnieuw in het bezit gesteld van zijn rijbewijs.

Enkele maanden later ontvangt de bestuurder een voorstel tot het betalen van een geldboete van maar liefst 1.200,00 EUR. Hij kan dit niet onmiddellijk betalen omdat hij een beperkt pensioentje heeft, en vraagt of hij de boete mag afbetalen. Hierop gaat het Parket niet in...waardoor de man gedagvaard werd voor de Politierechtbank.

Gedagvaard voor de Politierechtbank.

De bestuurder werd gedagvaard voor de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Dendermonde voor de volgende verkeersinbreuk:

"Op een openbare plaats een voertuig of een rijdier te hebben bestuurd, of een bestuurder te hebben begeleid met het oog op scholing, terwijl de ademanalyse een alcoholconcentratie van ten minste 0,35 milligram per liter uitgeademde alveolaire lucht heeft gemeten of de bloedanalyse een alcoholconcentratie van ten minste 0,8 gram per liter bloed heeft aangegeven, terwijl het misdrijf aan zijn/haar persoonlijk toedoen te wijten is (art. 34§2.1° en art. 38§1.1° Wegverkeerswet)."

Welke straf kreeg de man van de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Dendermonde

De Politierechter hield rekening met een aantal verzachtende omstandigheden, zoals de beperkte financiële situatie van de bestuurder en het feit dat het zijn eerste keer was.

Hij werd veroordeeld tot een geldboete van 1.200,00 EUR, waarvan de helft met uitstel (600,00 EUR effectief). Hij kreeg géén rijverbod opgelegd.

De bestuurder diende wel nog een bijdrage te betalen in het Slachtofferfonds (200,00 EUR) en de gerechtskosten (+/-85,00 EUR).

De man vond deze uitspraak aanvaardbaar en ging niet in beroep.