Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

20/12/2019

Hoe besliste de Politierechtbank van Antwerpen over een niet gekeurd voertuig dat op de openbare staat?

Voertuig staat niet-gekeurd op de openbare wage.

Op de private oprit van een woning staat al lange tijd een voertuig geparkeerd dat niet door de keuring is geraakt. Omdat er werken moeten uitgevoerd worden aan de woning en de werklui dicht bij de woning moeten zijn met een kraan, beslist de eigenares van het niet-gekeurde voertuig om het voertuig aan de overkant van de straat te parkeren, op de openbare weg. Ze staat er echter niet bij stil dat op die plaats geen wagens mogen staan...

Een politiepatrouille die toevallig passeert, merkt het foutief geparkeerde voertuig op en komt na controle in de database tot de vaststelling dat het voertuig niet gekeurd is. Zo lang het voertuig op de oprit van de woning stond, was er strikt genomen geen probleem. Van zodra het voertuig op de openbare weg wordt gebracht moet er een keuring voorhanden zijn, die er dus niet was.

De dame mocht het enkele maanden later gaan uitleggen voor de Politierechter.

Welke inbreuken werden de eigenares ten laste gelegd?

De bestuurster werd gedagvaard voor de Politierechtbank Antwerpen, Afdeling Antwerpen voor de volgende verkeersinbreuken:

  1. Onder dekking van een Belgische inschrijvingsplaat, een volgens dit besluit aan de autokeuring onderworpen voertuig op de openbare weg te hebben laten bevinden, dat niet voorzien was van een geldig keuringsbewijs, het overeenkomstig keuringsvignet en een met zijn gebruik overeenstemmend identificatieverslag, technische fiche of een document “Visuele keuring van het voertuig”, voor zover deze documenten vereist zijn (artikel 24§1, 26 en 81 van het KB van 15 maart 1968, artikel 4 van de wet van 21 juni 1985)
  2. Als bestuurder van een voertuig op de openbare weg , een voertuig geparkeerd te hebben op de rijbaan langs de gele onderbroken streep, bedoeld in artikel 75.1.2 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer (art. 25.1.10 van het KB van 1 december 1975; art. 29§2  van de wet betreffende de politie over het wegverkeer – KB tot coördinatie van 16 maart 1968)
Welke straf(fen) kreeg de dame in kwestie van de Politierechtbank Antwerpen, Afdeling Antwerpen

Gelet op de concrete omstandigheden en persoonlijke situatie van de bestuurder werd één geldboete van slechts 150,00 EUR opgelegd die daarenboven volledig met uitstel opgelegd werd.

De bestuurder dient dus enkel nog de gerechtskosten te betalen (+/-85,00 EUR) die daarenboven normaal door de rechtsbijstand gedragen worden.

Omdat de geldboete niet meer dan 150,00 EUR bedraagt (= 25,00 EUR x 6) diende de bestuurder géén bijdrage te betalen in het Slachtofferfonds.

Het leven zoals het is Politierechtbank!
Hoe besliste de Politierechtbank van Sint-Niklaas als men door het oranje verkeerslicht reed?
Een bestuurder die naar huis aan het rijden is, nadert een kruispunt. Het verkeerslicht wordt oranje en hoewel de bestuurder nog veilig kan stoppen (er zijn geen onmiddellijke achterliggers) rijdt hij toch door.
Hoe besliste de Politierechtbank van Oudenaarde over een bestuurder die door het rood reed?
Een bestuurder komt met zijn voertuig Fiat Punto aan op een kruispunt met verkeerslichten. De weg bestaat daar ter plaatse uit twee voorsorteerstroken in zijn rijrichting: één om naar links af te slaan, en één om rechtdoor te rijden of eventueel naar rechts af te slaan.
Hoe besliste de Politierechtbank van Dendermonde over een dronkenschap, alcoholintoxicatie, en achterlaten van het voertuig?
Een man zat een hele dag op café. Op een lege maag dronk hij een aanzienlijke hoeveelheid glazen bier en sterke drank. Op weg naar huis verloor de bestuurder de controle over het stuur toen hij in eens straat kwam met een aantal wegversmallingen. Door de aanrijding met een van die wegversmallingen belandde hij in de zijkant van de weg.
Hoe besliste de Politierechtbank van Dendermonde een testrit met een snelheidsovertreding van meer dan 50 km/u buiten de bebouwde kom?
Meer dan 50 km per uur te rap gereden buiten de bebouwde kom? Het overkwam deze dame. Een dame doet haar Toyota naar de garage voor een groot onderhoud. Ze klaagt o.m. dat het stuur trilt wanneer ze sneller rijdt dan 90 km/u. Om zeker te zijn dat de herstellingen doeltreffend waren, gaat de garagist het voertuig testen op de openbare weg.