Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

01/05/2020

Hoe besliste de Politierechtbank van Gent over het rijden zonder veiligheidsgordel en zonder begeleider met een voorlopig rijbewijs?

Met een voorlopig rijbewijs B gereden zonder begeleider.

Een vrouw met een “voorlopig rijbewijs B met begeleider” rijdt normaal steeds van en naar haar werk met een collega. Deze collega voldeed aan de voorwaarden van begeleider zodat dit geen probleem was.

Op de bewuste dag kwam de collega echter niet opdagen. De bestuurster moest wel op haar werk geraken en is dus alleen gereden. Bij het huiswaarts rijden heeft de bestuurster een ongeval en komt ze met haar voertuig tegen de vangrail terecht. Ze reed aan een normale snelheid, maar het ongeval was niet aan haar toedoen te wijten.

Wel heeft de politie vastgesteld dat ze haar veiligheidsgordel niet droeg. Het voertuig werd perte totale verklaard, wat een financiële ramp was voor de bestuurster, die afhankelijk is van interim-arbeid en beperkte financiële middelen heeft.

Gedagvaard voor de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Gent.

De bestuurder werd gedagvaard voor de Politierechtbank voor de volgende verkeersinbreuk:

  1. Als bestuurder of passagier van een auto die aan het verkeer op de openbare weg deelneemt, nagelaten te hebben een veiligheidsgordel te dragen op een plaats die ermee was uitgerust (art. 35.1.1 lid 1  van de Wegcode, art. 29, §1, 3e lid en 38§1.3° van de Wegverkeerswet);
  2. Op de openbare weg een motovoertuig van categorie B te hebben bestuurd met het oog op scholing, onder dekking van een voorlopig rijbewijs B met begeleider, zonder te zijn vergezeld van één of beide begeleiders die beantwoorden aan de voorwaarden voorzien in § 2 en § 3 van dit artikel, en/of door een gebrevetteerde rijinstructeur en/of te zijn vergezeld van een andere passagier  (art. 3 KB 10.07.2006 betreffende het rijbewijs voor voertuigen van categorie B, art. 30§2.1° Wegverkeerswet).
De uitspraak van de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Gent?

De bestuurster werd als volgt veroordeeld voor de beide tenlasteleggingen:

  • Een geldboete van 100,00 EUR X 8 = 800,00 EUR
  • Een rijverbod van 2 maanden (= 60 dagen).

Ter vervanging van de geldboete werd een werkstraf gevraagd. De Politierechter wilde de bestuurster echter geen werkstraf geven omdat het reeds de 5de keer was dat zij dergelijke feiten had gepleegd.

Ten slotte diende de bestuurster ook nog de gerechtskosten te betalen (+/- 80 EUR) en een bijdrage in het Slachtofferfonds t.b.v. 200,00 EUR + een bijdrage in het fonds voor de juridische tweedelijnsbijstand t.b.v. 20,00 EUR.