Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

07/03/2020

Hoe besliste de Politierechtbank van Mechelen over een jeugdige bestuurder zonder geldig rijbewijs?

Onterecht beschuldigd voor vluchtmisdrijf? Het overkwam deze bestuurder.

Een jeugdige bestuurder werd opgeroepen door zijn werkgever om te komen werken op zondag. Als goede werknemer gehoorzaamde hij onmiddellijk zijn baas, sprong in zijn auto en reed de weg op.  Hij vergat hierbij dat hij nog geen geldig rijbewijs had. Normaal ging hij altijd naar zijn werk met het openbaar vervoer. Als hij met de auto reed, deed hij dat normaal steeds onder begeleiding, maar nu dus niet. Hij nam het risico.

Als overmaat van ramp werd de bestuurder ook nog valselijk beschuldigd van vluchtmisdrijf. Een wildvreemde getuige meende onze bestuurder te herkennen als zijn de dader van een aanrijding tegen een andere wagen, en zou hebben doorgereden. Enkele uren later stond de politie die avond aan zijn deur. Hij verklaarde op de plaats van het vluchtmisdrijf te hebben gereden, maar ontkende dat hij vluchtmisdrijf had gepleegd.

De Politie geloofde hem, zodat hij niet vervolgd werd voor het vluchtmisdrijf, maar enkel voor het rijden zonder geldig rijbewijs.

Vervolgd voor het rijden zonder geldig rijbewijs voor de Politierechtbank Antwerpen, Afdeling Mechelen

De bestuurder werd gedagvaard voor de Politierechtbank Antwerpen, Afdeling Mechelen voor het rijden zonder geldig rijbewijs. In het jargon heet dat: "Op de openbare weg een motorvoertuig te hebben bestuurd, zonder houder te zijn van een in België regelmatig afgegeven rijbewijs of van het als dusdanig geldend bewijs, vereist voor het besturen van dit voertuig en geldig voor de categorie waartoe het behoort  (art. 21 en 30 §1.1°, art. 38 van de wet betreffende de politie over het wegverkeer - KB tot coördinatie van 16 maart 1968, art. 3 §2, al. 1 van het KB van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs)".

De uitspraak van Politierechtbank Antwerpen, Afdeling Mechelen

De bestuurder kreeg de volgende straffen:

  • Een geldboete van 1.600,00 EUR waarvan de helft met uitstel.
  • Een rijverbod van 15 dagen.

De bestuurder werd ook veroordeeld tot een bijdrage van 200,00 EUR in het Slachtofferfonds, en tot een bijdrage in het Begrotingsfonds voor juridische tweedelijnsbijstand t.b.v. 20,00 EUR, bovenop de gerechtskosten.

Deze gerechtskosten worden normaal gezien terugbetaald aan de bestuurder door de verzekeringsmaatschappij van zodra deze alles betaald heeft.

Hoe besliste de Politierechtbank van Dendermonde over een bestuurder die reed onder invloed van cannabis of andere drugs?
De politie houdt een gecoördineerde actie tegen rijden onder invloed van cannabis en andere drugs. Een bestuurder wordt aan de kant gezet. De Politie merkt een sterke cannabisgeur op wanneer het raam van het voertuig opengaat. De bestuurder geeft toe dagelijks cannabis te gebruiken omdat hij kampt met een hernia in zijn nek. Hij rookt om de pijn te verzachten en omdat de medicatie die hij vroeger nam uit de handel genomen is.
Hoe besliste de Politierechtbank van Oudenaarde over een overschrijding van de snelheid met meer dan 40km/u?
131 km/u in plaats van 90km/u gereden.
Hoe besliste de Politierechtbank van Dendermonde wanneer men 90 km per uur in de bebouwde kom reed?
Een bestuurder overschreed in de bebouwde kom de toegelaten snelheid van 50 km per uur door te rijden aan een snelheid van meer dan 90 km per uur, na correctie herleid tot 92 km per uur.
Hoe besliste de Politierechtbank van Sint-Niklaas over een bestuurder die niet kon stoppen voor een oranje licht?
Zelfs als je niet stopt voor een oranje licht, riskeer je vervolging voor de Politierechtbank, zo leert ons het verhaal van een jonge bestuurder die op een koude winterdag richting dierenarts reed met zijn zieke hond. Vermits de weg zeer glad was, was de jongeman extra voorzichtig.
Vluchtmisdrijf.
Gedagvaard wegens vluchtmisdrijf? In deze bijdrage leert u alle voorwaarden die moeten vervuld zijn om van vluchtmisdrijf te kunnen spreken.