Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

03/04/2020

Mijn keuringsattest verstrijkt in volle Coronacrisis.Wat nu?

Mijn keuringsattest verstrijkt tijdens de Coronacris.

Een bezoek aan de autokeuring wordt door vele bestuurders ervaren als een noodzakelijk kwaad. Meestal rijden bestuurders pas naar het lokale keuringsstation als het echt noodzakelijk is, met andere woorden in allerlaatste instantie. Gelet op de actueel overheersende Coronacrisis brak bij heel wat bestuurders op donderdag 12 maart 2020 het angstzweet uit. Op dat ogenblik kondigde de Nationale Veiligheidsraad immers zeer verregaande noodmaatregelen af, welke daags nadien zouden ingaan. Een van de initiële (onduidelijke) maatregelen was de sluiting van de keuringsstations. Maar wat indien het huidige keuringsbewijs net komt te vervallen in deze tijden van crisis? Dient men dan noodgedwongen in zijn of haar spreekwoordelijke ‘kot’ te blijven of mag men toch nog de openbare weg op, weliswaar met een vervallen keuringsbewijs?

Algemene noodmaatregel: verlenging van de termijn voor keuring met 4 maanden:

Als algemene en tevens belangrijkste noodmaatregel werd in tussentijd beslist dat de termijn voor de keuring met 4 maanden wordt verlengd, gelet op de onduidelijkheid die op heden nog steeds heerst met betrekking tot de duurtijd van de actuele crisis.

Het keuringsbewijs van alle voertuigen die een keuring dienden te ondergaan tussen 13 maart 2020 en het einde van de noodmaatregelen, op heden voorlopig bepaald op 19 april 2020, wordt met 4 maanden verlengd, te rekenen vanaf de desbetreffende vervaldatum van het keuringsbewijs.

Belangrijk hierbij te vermelden is dat deze noodmaatregel van toepassing is op ALLE voertuigen waarvan het keuringsbewijs komt te vervallen tussen 13 maart 2020 en (voorlopig) 19 april 2020.

Gedurende deze algemene termijn van verlenging blijft het actuele, reeds vervallen of binnen korte termijn te vervallen keuringsbewijs, geldig. Men mag zich met andere woorden nog op de openbare weg begeven. Uiteraard enkel en alleen in het kader van een essentiële verplaatsing.

Uitzondering op de algemene noodmaatregel: de herkeuring.

De algemene noodmaatregel kent evenwel geen allesomvattende toepassing. Indien u recentelijk een rood keuringsbewijs of een groen keuringsbewijs met een geldigheid van drie maanden ontvangen heeft, en een herkeuring zich de komende weken opdringt, geldt de algemene verlengingsregel met 4 maanden niet. U zal zich, ondanks de actuele noodmaatregelen, dan ook te allen tijde dienen te conformeren naar de opgelegde termijn om uw voertuig te herkeuren. De algemene verlengingsregel geldt met andere woorden enkel voor de periodieke keuring en niet voor de herkeuringen (technisch of administratief).

De heropening van de keuringsstations, maar met een verminderde dienstverlening én enkel op afspraak:

Aangezien de algemene noodmaatregel niet geldt voor de herkeuringen, hebben de keuringsstations sedert 25 maart 2020 opnieuw hun deuren geopend. Op heden kunnen er opnieuw herkeuringen worden uitgevoerd. Meer specifiek kan men mits voorafgaandelijke afspraak, zich opnieuw naar het lokale keuringsstations begeven met het oog op een herkeuring indien men beschikt over:

  • Een rood keuringsbewijs met het verbod zich opnieuw in het verkeer te begeven;
  • Een rood keuringsbewijs met een beperkte geldigheid van 15 dagen;
  • Een groen keuringsbewijs met een beperkte geldigheid van 3 maanden;

Bovendien spreekt het voor zich dat de herkeuring van bedrijfsvoertuigen (> 3,5 ton), bussen en prioritaire voertuigen om veiligheidsredenen meer dan wenselijk is. Ook om deze reden zijn de keuringstations sedert 25 maart 2020 opnieuw geopend en voorzien zij in de mogelijkheid om bedrijfsvoertuigen, bussen en prioritaire voertuigen te keuren. Zowel de eerste keuring, de periodieke keuring, de herkeuring en de administratieve keuring zullen kunnen doorgaan. Een periodieke keuring zal echter pas uitgevoerd worden indien de geldigheid van het keuringsbewijs binnen de 8 kalenderdagen zal komen te vervallen of indien de geldigheid van het keuringsbewijs in tussentijd reeds vervallen is.

Maak evenwel te allen tijde steeds voorafgaandelijk een afspraak. Alleen voertuigen waarvoor een afspraak werd gemaakt, worden immers toegelaten tot het keuringsstation.

Welke keuringen worden resoluut NIET uitgevoerd?

Gelet op de actuele Coronacrisis spreekt het voor zich dat bepaalde keuringen helemaal niet zullen worden uitgevoerd voor zolang de noodmaatregelen van kracht blijven. Sedert 13 maart 2020 tot en met (voorlopig) 19 april 2020 is het met andere woorden niet meer mogelijk om volgende keuringen te laten uitvoeren:

  • Keuring na ongeval;
  • De keuring van een tweedehandsvoertuig;
  • Homologatiekeuringen en validatieprocedures;
  • De eerste en periodieke keuringen van personenwagens;
  • De eerste en periodieke keuring van (bedrijfs)voertuigen (< 3,50 ton);
  • Oldtimerkeuringen;
  • Eerste en periodieke keuring van landbouwvoertuigen en aanhangwagens.
Enkele veiligheidsmaatregelen om in acht te nemen tijdens een bezoek aan de autokeuring.

Uitzonderlijke tijden vereisen uitzonderlijke maatregelen. Indien u zich, mits voorafgaandelijke afspraak, naar het dichtstbijzijnde autokeuringsstation begeeft, vraagt men om steeds volgende veiligheidsmaatregelen in acht te nemen om de verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan:

  • Indien u symptomen van het Coronavirus zou vertonen, gelieve uw bezoek dan uit te stellen of minstens iemand anders te vragen om uw voertuig voor te rijden;
  • Zorg er te allen tijde voor dat uw voertuig zich op hygiënisch vlak aan alle normen voldoet;
  • Open voor aanvang van de keuring steeds al uw ruiten;
  • Laat al uw relevante documenten achter op de passagierszetel en overhandig deze niet aan de medewerker van dienst;
  • Respecteer te allen tijde de maatregelen in het kader van de ‘social distancing’: gelieve met andere woorden steeds 1,5 meter afstand te bewaren van andere personen;
  • Betalingen met cash worden niet geaccepteerd;
  • Aan iedere kassa zal maximaal 1 persoon worden toegelaten;