Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

13/12/2020

Hoe besliste de Politierechtbank van Vilvoorde over rijden onder invloed van cannabis?

Cannabis en alcohol achter het stuur.

Een politiepatrouille merkt een wagen op die zich in "vlotte rijstijl" door het verkeer begeeft.  De agenten beslissen het voertuig te volgen. Ze merken op dat het voertuig zeer offensief blijft rijden en daarbij geen gebruik maakt van de richtingaanwijzers. Plots rijdt het voertuig langs de verkeerde kant een straat in met eenrichtingsverkeer.  Tijd om de bestuurder aan de kant te zetten. 

Uit het open raam van de wagen komt een zware alcohol- en cannabisgeur.  De bestuurder, die ook nog een zeer kleine hoeveelheid cannabis op zak heeft, blijkt onder invloed te zijn van alcohol en drugs.  Hij verklaart ook recentelijk drugs te hebben gebruikt.

Gedagvaard voor de Politierechtbank Vilvoorde wegens drugs en alcoholintoxicatie.

De bestuurder ontving een dagvaarding en diende zich te verantwoorden voor de Politierechtbank voor de volgende verkeersovertredingen:

  • Op een openbare plaats een voertuig te hebben bestuurd, een rijdier te hebben geleid of een bestuurder te hebben begeleid met het oog op de scholing, wanneer de analyse bedoeld in artikel 63 par. 1,3° of 4°, de aanwezigheid in het organisme heeft aangetoond van minstens een van volgende stoffen die de rijvaardigheid beïnvloedden : THC, amfetamine, MDMA, MDEA, MBDB, morfine, cocaïne of benzoylecgonine, en waarvan het gehalte gelijk of hoger was dan het gehalte bepaald in artikel 63,§ 2, terwijl het misdrijf aan zijn/haar persoonlijk toedoen te wijten is (art. 37bis. par.1.1°, art. 38 par.1.1° van de wet betreffende de politie over het wegverkeer KB. tot coördinatie van 16 maart 1968).
  • Op een openbare plaats een voertuig of rijdier te hebben bestuurd, of een bestuurder te hebben begeleid met het oog op scholing, terwijl de ademanalyse een alcoholconcentratie van ten minste 0,35 milligram per liter uitgeademde alveolaire lucht heeft gemeten of de bloedanalyse een alcoholconcentratie van ten minste 0,8 gram per liter bloed heeft aangegeven, terwijl het misdrijf aan zijn/haar persoonlijk toedoen te wijten is (art. 34§2.1° en 38§1.1° Wegverkeerswet).
Welke straffen sprak de Politierechtbank Vilvoorde uit?

Gelet op de combinatie van drug- en alcoholgebruik, stelde de Politierechter een gerechtsdeskundige aan met als opdracht de lichamelijke en geestelijke geschiktheid van de bestuurder te onderzoeken.  De Rechter wilde nagaan of er al dan niet sprake was van een verslaving. De bestuurder diende 3 maanden later opnieuw te verschijnen voor de Politierechtbank. Omdat de gerechtsdeskundige bevestigde dat er geen aanwijzingen waren van drugsverslaving, werd hij psychisch en lichamelijk geschikt verklaard om een voertuig te besturen.

De man kreeg de volgende straffen voor de beide overtredingen tezamen:

  1. Een geldboete van 200,00 EUR x 6 = 1.200,00 EUR met uitstel voor een gedeelte van 75,00 EUR X 6, zodat de effectief te betalen geldboete slechts 125,00 EUR x 6 = 750,00 EUR bedroeg (i.p.v. 1.200,00 EUR);
  2. Een rijverbod van 1 maand (= 30 dagen), verminderd met de periode van onmiddellijke intrekking van 15 dagen, zodat het effectieve rijverbod nog 15 dagen bedroeg.

Ten slotte diende de bestuurder ook nog alle gerechtskosten te betalen, waaronder de kosten van de bloedanalyse e.d. begroot op +/- 550,00 EUR. Deze gerechtskosten werden echter integraal betaald door de rechtsbijstandsverzekeraar van de bestuurder.