Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

05/01/2022

Levenslang rijverbod wegens medische redenen? Niet noodzakelijk levenslang!

Het verval van het recht tot sturen wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid tot het besturen van een motorvoertuig.

De Politierechter heeft de mogelijkheid om op basis van art. 42 van de Wegverkeerswet een verval van het recht tot sturen uit te spreken indien een bestuurder lichamelijk of geestelijk ongeschikt is tot het besturen van een motorvoertuig. In dat geval is het verval uitgesproken hetzij voorgoed, hetzij voor een termijn gelijk aan de waarschijnlijke duur van de ongeschiktheid.  In dit laatste geval is er sprake van een tijdelijke ongeschiktheid, dewelke evident moeilijk te bepalen valt.

Of iemand ongeschikt is of niet, moet men namelijk beoordelen op basis van een onderzoek.  Veelal zal de Politierechter een deskundige aanstellen die met dergelijke opdracht wordt gelast en hiervan verslag uitbrengt aan de Politierechter.

Het rijverbod uitgesproken krachtens artikel 42 van de Wegverkeerswet is juridisch gesproken geen straf, maar een beveiligingsmaatregel: de overtreder wordt wegens diens fysieke of mentale ongeschiktheid als het ware onmiddellijk uit het verkeer gehaald. Hierbij zal de Politierechter op de zitting het exacte uur van zijn uitspraak laten akteren. Vanaf dat eigenste ogenblik mag de bestuurder niet meer achter het stuur kruipen.

Kan ik het rijverbod wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid aanvechten?

Als u door de Politierechter rijongeschikt bent verklaard op basis van artikel 42 Wegverkeerswet, dan kan u sinds 2018 deze beveiligingsmaatregel reeds na een halfjaar laten opheffen. Vroeger was dit pas na twee jaar mogelijk. Tegenover de verkorting van deze termijn staat dat de wetgever de voorwaarden om opnieuw achter het stuur te mogen kruipen heeft verstrengd. Zo zal u een grondige screening moeten ondergaan om de beslissing van de Politierechter ongedaan te maken. Dat is ook logisch. De beveiligingsmaatregel zal pas opgeheven worden wanneer u daadwerkelijk opnieuw rijgeschikt bent. Wanneer u ongeschikt bent verklaard wegens bijvoorbeeld een drugs- of alcoholverslaving, of een epilepsieaandoening, dan zal u moeten aantonen dat deze medische problematiek niet meer aanwezig is en dit gedurende minstens 6 maanden.

Hoe kan ik verzoeken om de opheffing van art. 42 Wegverkeerswet?

Het verzoek tot opheffing van het al dan niet levenslang rijverbod dient men in bij het Openbaar Ministerie van het gerecht dat destijds het verval heeft uitgesproken. Bij dit verzoek tot opheffing dient u  de nodige bewijsstukken te voegen. Concreet dient u aan te tonen dat de fysieke of psychische redenen die aanleiding gaven tot het levenslang rijverbod niet meer aanwezig zijn. In het geval van een alcohol-of drugsverslaving, zal u  de bewijzen moeten voorleggen van een doorgedreven therapie, alsook medische verklaringen en eventueel resultaten van periodieke bloed -en urinetesten. Het is duidelijk dat een verzoek tot herroeping zeker geen formaliteit is, maar een ernstige en effectieve inzet vergt van de aanvrager in kwestie. 

Bovendien zal men ook proeven moeten ondergaan om aan te tonen dat er wel degelijk een einde is gekomen aan de geestelijke of lichamelijke ongeschiktheid.

Een verzoek tot opheffing in toepassing van artikel 44 Wegverkeerswet zal dus steeds gepaard moeten gaan met een resem documenten ter ondersteuning van het verzoek tot opheffing.

Geen hoger beroep mogelijk tegen de weigering van de opheffing.

Wanneer het Openbaar Ministerie het verzoek tot opheffing afwijst, kan u hiertegen geen hoger beroep aantekenen. De enige mogelijkheid die u heeft is dat u een nieuw verzoek tot opheffing indient na het verstrijken van een nieuwe termijn van zes maanden, te rekenen vanaf de datum van afwijzing.

U doet er met andere woorden ook om deze reden goed aan het verzoek tot opheffing van bij de start meteen zeer ernstig te nemen, en in samenspraak met uw raadsman steeds proactief de nodige documenten en attesten te verzamelen.

Ook zeker de moeite om te lezen
Wat verstaat men onder onaangepaste snelheid?
Elke bestuurder is verplicht zijn snelheid te regelen in functie van een aantal elementen: de aanwezigheid van andere weggebruikers, de weersomstandigheden, de plaatsgesteldheid, belemmering, de verkeersdichtheid, het zicht, de staat van de weg, de staat van de lading van zijn voertuig. Ook betekent dit dat de snelheid geen oorzaak van een ongeval mag zijn of het verkeer mag hinderen.
Hoe besliste de Politierechtbank van Dendermonde over een positieve alcoholtest?
Op kerstdag wordt een gehandicapte man in een rolstoel, opgehaald door een vriend die met hem op restaurant gaat. Ze drinken samen een fles wijn en genieten van de uitgebreide maaltijd. Na het eten nodigt de man de bestuurder uit voor een drankje bij hem thuis. In tegenstelling tot wat u zou verwachten, bleef het bij dat ene drankje. Het tweede drankje slaat de bestuurder af met de boodschap “als ik nog iets drink en ze houden me tegen, dan hang ik er aan”.
Het verval van het recht tot sturen wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid?
Het verval van het recht tot sturen wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid is een beveiligingsmaatregel die naast de uitgesproken straf moet worden uitgesproken. (Art. 42 wegverkeerswet).
Hoe besliste de Politierechtbank van Dendermonde over dronkenschap en rijden zonder rijbewijs.
Dronken rijden tijdens een rijverbod? Spijtig genoeg gebeurt het. Wat zijn de straffen die een Politierechtbank oplegt wanneer je spijts verval met de auto rijdt en bovendien te veel gedronken hebt?