Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

10/01/2022

Hoe besliste de Politierechtbank van Veurne over een bestuurder die bij een levering een paaltje omver reed?

Paal geraakt

Als bestuurder van een voertuig dat pakjes vervoert (koerierdienst) komt de bestuurder, tijdens het manoeuvreren van zijn voertuig (zodat hij doorgaand verkeer niet belemmerde tijdens laden en lossen), in aanraking met een paaltje.

De bestuurder had dit zelf niet opgemerkt, het was een buurtbewoner die hem er attent op maakte.

De bestuurder plaatste het paaltje terug vanwaar het kwam. Omdat hij aan zijn voertuig geen schade zag (en het ongeval ook niet opgemerkt had) leidde hij af dat het paaltje al losstond of scheef stond voor zijn komst.

Omdat hij ook nog heel wat andere pakjes te leveren had, reed hij verder zonder de politie of de stad (die eigenaar was van het paaltje) in te lichten.

Gedagvaard voor de Politierechtbank West-Vlaanderen, Afdeling Veurne.

De bestuurder werd gedagvaard voor de Politierechtbank voor de volgende  verkeersinbreuk:

  1. Als bestuurder van een voertuig of van een dier, wetende dat dit voertuig of dit oorzaak van, dan wel aanleiding is geweest tot een verkeersongeval op een openbare plaats, de vlucht te hebben genomen om zich aan de dienstige vaststellingen te onttrekken, zelfs wanneer het ongeval niet aan zijn schuld te wijten was
    (art. 33§1, 1° en 38 §1, 5° van de Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer)
  2. Als bestuurder van een voertuig op de openbare weg niet, in alle omstandigheden,  hebben kunnen stoppen voor een hindernis die kon worden voorzien
    (art. 10.1.3° van het KB van 1 december 1975 – De Wegcode – art. 29 §1 lid 3 en 38 §1, 3° van de Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer)
Wat besliste de Politierechtbank West-Vlaanderen, Afdeling Veurne?

De bestuurder werd veroordeeld tot :

  • Voor de tenlastelegging A (= vluchtmisdrijf)
    • De Rechter heeft het vluchtmisdrijf geherkwalificeerd naar het “niet ter plaatse blijven”. Dit is een zéér lichte overtreding van de 1e graad;
    • Een geldboete van 25,00 EUR X 8 = 200,00 EUR
  • Voor de tenlastelegging B (= het ongeval)
    • Een geldboete van 26,00 EUR X 8 = 208,00 EUR;

De bestuurder werd ook veroordeeld tot één bijdrage van 200,00 EUR in het Slachtofferfonds, zijnde een verplichte (administratieve) bijdrage die de Politierechter dient op te leggen van zodra men veroordeeld werd tot een geldboete vanaf 26,00 EUR (x 8).

De bestuurder werd tenslotte ook nog veroordeeld tot een bijdrage in het Begrotingsfonds voor juridische tweedelijnsbijstand t.b.v. 20,00 EUR en tot de gerechtskosten (kosten van dagvaarding, bloedanalyse, speekseltest e.d.) die +/- 80,00 EUR bedragen 

Deze gerechtskosten worden normaal gezien terugbetaald aan de bestuurder door de verzekeringsmaatschappij van zodra deze alles betaald heeft.

Hoe besliste de Politierechtbank van Veurne in andere dossiers?