Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

05/01/2022

Is het toegelaten om mijn voortuin om te toveren in een parkeerplaats?

Extra parkeerplaats?

Het vinden van een parkeerplaats wordt alsmaar moeilijker en moeilijker.  Door de toename van het aantal auto’s kennen sommige straten, zowel in de steden als in kleinere gemeenten, vaak een waar parkeerprobleem met de nodige verkeerschaos tot gevolg.

Vergeet de omgevingsvergunning niet!

Voor het aanleggen van verharde constructies in de tuin heeft u in principe een vergunning nodig. Ook voor het aanleggen van een parkeerplaats in de voortuin is wel degelijk een vergunning vereist.

Artikel 4.2.1. van de Codex Ruimtelijke Ordening bepaalt namelijk:

Niemand mag zonder voorafgaande stedenbouwkundige vergunning:

[…]

5° een grond gewoonlijk gebruiken, aanleggen of inrichten voor:

a) het opslaan van gebruikte of afgedankte voertuigen, of van allerlei materialen, materieel of afval,

b) het parkeren van voertuigen, wagens of aanhangwagens,

[…]”

Het is bijgevolg niet toegelaten om zomaar van uw voortuin een parking te maken. Wij raden u aan eerst navraag te doen bij de dienst stedenbouw van uw stad of gemeente en om eerst een vergunning aan te vragen alvorens daadwerkelijk de desbetreffende ‘verbouwingswerken’ aan te vatten!

Vermijd een bouwovertreding!

Ongereglementeerd “voortuinparkeren” komt wel steeds vaker voor, maar is minder onschuldig dan het lijkt en aldus zeker niet zonder risico. Naast het monopoliseren van parkeerplaatsen op de openbare weg begaat men ook een bouwovertreding! Een bouwovertreding kan zowel strafrechtelijke (gevangenisstraf en geldboete) als burgerrechtelijke gevolgen hebben.

Zo kan de rechter ook een herstelmaatregel opleggen en bevelen om de plaats in de oorspronkelijke toestand te herstellen. Hieraan kan een verbod gekoppeld worden om de parkeerplaats nog te gebruiken en het bevel bouw- of aanpassingswerken uit te voeren.

Wat zegt de wegcode?

Als u een vergunning verkregen heeft voor het aanmaken van een parkeerplaats op uw oprit, moet u tenslotte nog rekening houden met de regels uit de Wegcode.

Zoals eerder aangehaald in onze Just a Knack "Mag je parkeren voor je eigen garagepoort?" bepaalt art. 25 van de Wegcode dat het verboden is te parkeren vóór de inrij van eigendommen, met uitzondering van de voertuigen waarvan de nummerplaat leesbaar op de inrij is aangebracht.

De omgebouwde voortuin die dienst doet als parkeerplaats is per definitie een "inrij".  Een inrij is elke in- of uitrit waardoor een voertuig van de openbare weg naar de private eigendom kan in- of uitrijden.  Het gaat dus om iedere zichtbare oprit, garage of poort, die bruikbaar zijn voor voertuigen.

Het is soms niet duidelijk of een verharde voortuin als parkeerplaats wordt gebruikt. Het is daarom aangewezen om in dergelijk gevallen duidelijk aan te geven dat men met een parkeerplaats te maken heeft d.m.v. een bordje, met vermelding van de nummerplaat van de voertuigen die wél mogen parkeren op de oprit.  


 

Ook zeker de moeite om te lezen
Wat verstaat men onder onaangepaste snelheid?
Elke bestuurder is verplicht zijn snelheid te regelen in functie van een aantal elementen: de aanwezigheid van andere weggebruikers, de weersomstandigheden, de plaatsgesteldheid, belemmering, de verkeersdichtheid, het zicht, de staat van de weg, de staat van de lading van zijn voertuig. Ook betekent dit dat de snelheid geen oorzaak van een ongeval mag zijn of het verkeer mag hinderen.
Wie is er fan van bumperkleven?
Bumperkleven valt te beschrijven als het in het verkeer gedurende langere tijd op een dermate korte volgafstand van een voorganger rijden of varen dat in het geval van een noodstop van de voorganger op tijd stoppen niet meer mogelijk is. Het grootste deel van kop-staartbotsingen in het wegverkeer is een direct gevolg van bumperkleven (bron Wikipedia). Dit fenomeen kan heel wat frustratie tot gevolg hebben en kan zelfs aanleiding geven tot verkeersagressie.
Een dagvaarding of Pro Justitia ontvangen?
Een dagvaarding of Pro Justitia ontvangen? Hoe ziet dit eruit en wat kan ik daar allemaal op terugvinden?
Wat indien mijn rijbewijs onmiddellijk wordt ingetrokken?
Waarom heeft de Politie besloten mijn rijbewijs onmiddellijk in te trekken? Kan dit zomaar? En voor hoe lang wordt mijn rijbewijs onmiddellijk ingetrokken? Wel, de onmiddellijke intrekking van uw rijbewijs is mogelijk op grond van art. 55 van de Wegverkeerswet. In welbepaalde gevallen kan de Politie op eigen initiatief dan wel op uitdrukkelijk bevel van de procureur des Konings het rijbewijs van een overtreder onmiddellijk intrekken.