Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

03/03/2022

Vanaf 3 maart 2022 gelden er strengere straffen op het gsm-gebruik achter het stuur: wat moet ik allemaal weten?

Vanaf 3 maart 2022 verstrengen de regels op het GSM-gebruik in de wagen: wat moet ik weten?

GSM-gebruik achter het stuur is zeer gevaarlijk en moet u absoluut vermijden, die boodschap lijkt de wetgever te willen doorvoeren met het verstrengen van de regels voor GSM-gebruik achter het stuur.

De oude wegcode (voor maart 2022) stelt dat het verboden is om de gsm in de hand te houden tijdens het rijden. Deze wetgeving dateert echter vanuit de periode waarin men de gsm enkel gebruikte om te telefoneren (en er nog géén smartphone was). De op vandaag bestaande smartphones hebben veel meer functionaliteiten, dus moet de wetgeving zich daaraan aanpassen.

Een verruimd toepassingsgebied

Het toepassingsgebied van de wetgeving verruimt op verschillende vlakken: 

Waar vroeger enkel telefoons in de reguliere zin van het woord onder het toepassingsgebied van de wegcode vielen, zal dat vanaf maart 2022 gelden voor “alle mobiele apparaten met een scherm”. Op die manier zal men ook het gebruik van bijvoorbeeld tablets en e-readers in de wagen beboeten.

Daarnaast omschrijft men ook de verboden handelingen ruimer met de nieuwe wet. Onder het oude recht kon enkel een boete worden gegeven wanneer de bestuurder het toestel (een telefoon) in zijn handen hield. In de nieuwe wet maakt men dit ruimer door te stellen dat “de bestuurder het toestel niet mag gebruiken, vasthouden of manipuleren”. U hoeft het toestel dus helemaal niet meer in de hand te hebben om beboet te kunnen worden. 

Natuurlijk gebruiken velen onder ons de gsm of tablet als navigatiesysteem of radio. Dat is uiteraard nog steeds mogelijk. Al moet daarbij voortaan worden nagedacht over de manier waarop u dit doet. Ligt de telefoon in de middenconsole van de auto, op uw schoot of op de passagierszetel? Dan kunt u op basis van de nieuwe wet een boete krijgen. Dit is echter niet het geval wanneer het toestel in een aangepaste houder zit. 

Van belang is dus dat...
  • alle mobiele apparaten met een scherm voortaan vallen onder de regeling (dus niet meer enkel telefoons)
  • het niet meer alleen gaat om het vasthouden ervan, maar ook om het gebruiken of manipuleren
  • het gebruik van uw gsm of ander toestel als gps of radio enkel nog toegestaan is als het in een aangepaste houder zit

Het gebruik van deze toestellen mag uiteraard wel nog wanneer u geparkeerd of langs de kant van de weg staat. 

Let wel op: ook wanneer u moet stoppen, bijvoorbeeld door verkeerslichten of file, is het gebruik nog steeds verboden. Dit is immers niet hetzelfde als stilstaan of parkeren. 

Wat verstaat men onder 'bestuurder'?

Onder “bestuurder” begrijpt men niet alleen de bestuurder van een auto, bus of vrachtwagen . Ook fietsers en motorrijders zijn aan dezelfde regeling onderworpen. Het is met andere woorden eveneens verboden om al fietsend snel een berichtje te versturen of snel even de sociale media door te nemen.

Een verhoging van de geldboeten!

Ook de boetes worden onder de nieuwe wet verhoogd. Deze overtredingen zullen voortaan namelijk gekwalificeerd zijn als overtredingen van de derde graad. De minimale geldboete bij een onmiddellijke inning van dit soort overtredingen bedraagt 174 euro. 

Wanneer de zaak wordt doorverwezen naar de politierechtbank (en dit gebeurt dan ook dikwijls) liggen de boetes tussen de 240 en 4.000 euro met een mogelijkheid tot een rijverbod van minimaal 8 dagen tot 5 jaar.


 

Hoe beslisten Politierechtbanken over het gebruik van de gsm achter het stuur?