Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

15/04/2023

Bellen achter het stuur?

Een lichte botsing door bellen achter het stuur.

Het is spitsuur.  Overal staan ellenlange files.  Zo ook te Lokeren, waar een bestuurder verveeld vast zit in een filegolf.  De bestuurder krijgt een bericht en verliest daardoor even zijn aandacht en rijdt tegen de voorligger, die ondertussen reeds stilstond. De bestuurder probeerde nog te remmen, maar kon spijtig genoeg de aanrijding niet meer vermijden.

Zoals zo vaak het geval in een kop-staart aanrijding heeft de bestuurder van het aangereden voertuig, die de botsing niet zag aankomen, pijn in de nek (whiplash).  Aan de politiediensten verklaarde de bestuurder te zijn afgeleid doordat hij zijn gsm-toestel opnam om een sms te bekijken. 

De bestuurder ontving geen aanbod tot minnelijke schikking en werd gedagvaard voor de Politierechtbank.

Dagvaarding voor de Politierechtbank.

Het Parket vervolgt de bestuurder voor de Politierechtbank voor de volgende verkeersinbreuken.

  • Bij een verkeersongeval dat aan zijn/haar persoonlijk toedoen te wijten is, door gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg, maar zonder het oogmerk om de persoon van een ander aan te randen, onopzettelijk slagen of verwondingen te hebben toegebracht (art. 418-420 SWB);
  • Als bestuurder van een voertuig op de openbare weg gebruik te hebben gemaakt van een draagbare telefoon die hij in de hand hield, wanneer zijn voertuig niet stil stond of geparkeerd was (art. 8.4 van het KB van 1 december 1975; art. 29§1 lid 3 en 38 §1.3° van de wet betreffende de politie over het wegverkeer – KB tot coördinatie van 16 maart 1968);
  • Als bestuurder van een voertuig op de openbare weg, zijn snelheid niet te hebben geregeld om in alle omstandigheden te kunnen stoppen voor een hindernis die kon worden voorzien (art. 10.1.3 van het KB van 1 december 1975; art. 29§1 lid 3 en 38 §1.3° van de wet betreffende de politie over het wegverkeer – KB tot coördinatie van 16 maart 1968).
De uitspraak van de Politierechtbank.

Omdat de bestuurder o.a. beschikte over een blanco strafregister werd de straf beperkt tot één enkele geldboete voor de drie inbreuken tezamen, hetzij 450,00 EUR.  De Politierechter heeft géén rijverbod opgelegd.

Naast de geldboete, diende de bestuurder nog wel de verplichte bijdrage te betalen in het Slachtofferfonds (200,00 EUR), én de gerechtskosten (+/-85,00 EUR).  De gerechtskosten worden in de meeste gevallen terugbetaald door de rechtsbijstandsverzekering, zo deze er is.