Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

30/06/2022

Met de aanhangwagen op de baan

Aanhangwagens bestaan in verschillende vormen, maten en gewichten

Aanhangwagens bestaan in verschillende vormen, maten en gewichten. Zo bestaan er aanhangwagen voor auto's, bussen, maar ook zelfs voor vrachtwagens.  

Niettegenstaande we dagelijks aanhangwagens op de baan mogen waarnemen, is de regelgeving omtrent de aanhangwagens niet goed gekend en worden er veel inbreuken gepleegd.

In deze blog focussen we ons op de aanhangwagen voor de auto en het vereiste rijbewijs dat je hiervoor moet hebben.

Aanhangwagen voor de auto?

Om een auto te besturen heb je uiteraard een rijbewijs categorie B nodig.

Met een rijbewijs categorie B mag u rijden met een auto waarvan de maximale toegelaten massa (MTM) ten hoogste 3.500,00 kg bedraagt, ontworpen en gebouwd voor het vervoer van ten hoogste 8 passagiers, de bestuurder evenwel niet meegerekend.

Indien u beschikt over een rijbewijs categorie B mag u tevens een aanhangwagen trekken, waarvan de maximale toegelaten massa normaal niet meer dan 750,00 kg mag bedragen. De maximaal toegelaten massa is het gewicht van de aanhangwagen + de lading ervan! Hierop kan meteen een uitzondering gemaakt worden: de maximale toegelaten massa van de aanhangwagen mag meer dan 750,00 kg bedragen, op voorwaarde dat de maximale toegelaten massa (MTM) van het samenstel van de auto (= het trekkend voertuig) + de aanhangwagen niet meer dan 3.500,00 kg bedraagt.

Dus: zelfs indien de maximale toegelaten massa van uw aanhangwagen méér dan 750,00 kg bedraagt, maar op voorwaarde dat de maximale toegelaten massa (MTM) van het samenstel (= trekkend voertuig + aanhangwagen) niet meer dan 3.500,00 kg bedraagt, is  het rijbewijs B voldoende.

Indien uw aanhangwagen een MTM heeft van méér dan 750 kg, maar minder dan 3.500,00 kg, en de MTM van het samenstel van auto (= het trekkend voertuig) en aanhangwagen meer dan 3.500,00 kg bedraagt, maar minder dan 4.250,00 kg, is een rijbewijs categorie B met code 96 vereist. Het rijbewijs categorie B met code 96 verkrijgt u na het afleggen van een bijkomend praktijkexamen

Wat met de aanhangwagen indien u beschikt over een rijbewijs categorie B + E?

Indien u beschikt over een rijbewijs categorie B+E mag u met uw auto een aanhangwagen voorttrekken met een maximaal toegelaten massa van ten hoogste 3.500,00 kg (van de aanhangwagen alleen).

Er zijn geen uitzonderingen voorzien voor dit rijbewijs waarbij de MTM van de aanhangwagen toch meer mag bedragen. De MTM van het samenstel kan dus nooit meer bedragen dan 3.500,00 kg (trekkende auto) + 3.500,00 kg (aanhangwagen) = 7.000,00 kg. 

Echter is er toch nog steeds één specifieke uitzondering, lees ‘achterpoortje’ voorzien voor de ‘oudere’ bestuurders: het gewone rijbewijs categorie B dat behaald werd voor 01.01.1989 is namelijk óók geldig voor de categorie BE. 

Wat met de aanhangwagen indien u beschikt over een rijbewijs categorie C1+E?

Indien de maximaal toegelaten massa van de aanhangwagen (zonder auto) meer dan 3.500,00 kg bedraagt, is het rijbewijs C1+E vereist. De houder van een rijbewijs C1+E mag een samenstel (= trekkend voertuig + aanhangwagen) besturen bestaande uit een trekkend voertuig van de categorie B en een aanhangwagen of oplegger met een maximaal toegelaten massa van meer dan 3.500,00 kg, op voorwaarde dat de MTM (= Maximaal Toegelaten Massa) van het samenstel ten hoogste 12.000,00 kg bedraagt. 
 

De houder van een rijbewijs B+E, afgegeven vóór 01/05/2013 mag voldoen aan de zelfde voorwaarden als de houder van een rijbewijs C1+E.

Samengevat ziet de situatie er als volgt uit:

Moet de aanhangwagen voorzien zijn van een rem?

Een aanhangwagen met een MTM kleiner dan of gelijk 750,00 kg moet niet uitgerust zijn met een rem.

Een aanhangwagen van meer dan 750,00 kg moet wél uitgerust zijn met een rem. 

De maximaal toegelaten SLEEPmassa (MTSM)

Ten slotte nog één belangrijke vraag, die tot op heden onbeantwoord gebleven is: hoe zwaar mag u de aanhangwagen laden?  

De MTM van de aanhangwagen is in vele gevallen namelijk niet hetzelfde als de maximaal toegelaten sleepmassa (MTSM).

Een aanhangwagen mag bijvoorbeeld theoretisch een maximaal toegelaten massa hebben van 2.000,00 kg, maar dit betekent niet dat u dit ook mag trekken met je voertuig!

De maximaal toegelaten sleepmassa (MTSM) is het maximaal toegelaten gewicht dat de auto mag trekken. De concrete MTSM vindt u terug in de boorddocumenten of op het keuringsbewijs van het voertuig (als je voertuig gekeurd is als trekkend voertuig, en dus uitgerust is met een trekhaak).

Lees zeker ook de volgende artikelen!