Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

02/07/2022

Wanneer moet ik met mijn auto naar de keuring?

De keuring: een jaarlijkse uitstap!

De autokeuring. Een verplichte activiteit waar we met velen jaarlijks tegenop zien. U zal in deze bijdrage niet lezen hoe u aan de wachtrijen kan ontsnappen (tip: online reserveren!), maar we serveren u wel enkele handige weetjes en nieuwigheden om eventuele problemen te vermijden!

De keuring van personenwagens:

Uw personenwagen moet voor het eerst naar de keuring op de datum waarop het voertuig sinds vier jaar ingeschreven is in België.

Indien u bijvoorbeeld een nieuw voertuig aangekocht heeft op 01.10.2018 dan dient u voor het eerst naar de keuring te gaan op 01.10.2022.

Daarna, of wanneer u een voertuig aankoopt dat reeds langer dan vier jaar ingeschreven is, zal u strikt genomen ieder jaar naar de keuring moeten gaan.

In bepaalde gevallen zal u pas na twee jaar opnieuw naar de keuring moeten gaan.  Dit is met name het geval wanneer uw voertuig beantwoordt aan de volgende 5 voorwaarden.

1. u heeft een groen keuringsbewijs zonder beperking, en van de normale geldigheid ontvangen bij uw vorige keuring,;

2. de kilometerstand van het voertuig bedraagt nog geen 100.000 kilometers;

3. het voertuig wordt tijdig voorgereden;

4. het voertuig is maximaal 6 jaar oud;

5. indien het voertuig een aanhangwagen trekt, de maximale toegelaten massa van deze mag 750 kg niet overschrijden.

U zult ook steeds naar de keuring moeten gaan wanneer u uw voertuig verkoopt. Uw voertuig moet in dat geval onderworpen worden aan de zgn. "tweedehandskeuring".   Een tweedehandskeuring is evenwel niet vereist indien u het voertuig overdraagt aan uw echtgenoot, uw wettelijk samenwonende partner, of uw kind! 

De keuring van lichte bedrijfsvoertuigen (onder de 3,5 ton)

Voor lichte bedrijfsvoertuigen geldt een strenger regime dan voor personenwagens.

Lichte bedrijfsvoertuigen, die voornamelijk gebruikt worden voor het vervoer van goederen, moeten voor een eerste keer worden voorgereden voor de keuring onmiddellijk na de inschrijving. Er geldt met andere woorden geen periode van vrijstelling gedurende vier jaar voor nieuwe lichte bedrijfsvoertuigen…

Nadien zal u eveneens ieder jaar opnieuw naar de keuring moeten gaan.

Er bestaat wel nog een uitzondering voor lichte bedrijfsvoertuigen bestemd voor speciale doeleinden, zoals de verhuur met chauffeur of autorijscholen. In deze gevallen gebeurt de eerste periodieke keuring 6 maand na de eerste keuring. Nadien moet u elke 6 maand opnieuw naar de keuring gaan!

Opgelet! Nieuwe regeling sedert 1 maart 2017 voor Bedrijfsvoertuigen boven de 3,5 ton:

Bedrijfsvoertuigen boven de 3,5 ton, zijnde de vrachtwagens, moeten ook een eerste keer worden gekeurd onmiddellijk na de inschrijving!

De volgende keuringen dienen jaarlijks te gebeuren.  Deze nieuwe regeling is vrij ‘recent’ van toepassing en wel sinds 01.03.2017 (in Vlaanderen en Brussel). In Wallonië bestaat deze regeling sinds 01.01.2017. Voordien moesten vrachtwagens na de tweede keuring (die plaatsvindt na de periode van één jaar na inschrijving) om de zes maanden voorgereden worden.  

Met de oude regeling (periodiciteit van zes maanden) lag Vlaanderen ruim boven het Europese gemiddelde. In heel wat lidstaten van de Europese Unie geldt immers al langer een jaarlijkse keuringsplicht (in tegenstelling tot om de zes maanden). Een jaarlijkse keuringsplicht is namelijk het minimum volgens de Europese wetgeving.

De Vlaamse wetgeving was  aanzienlijk strenger. Door deze aanpassing wil de Vlaamse Overheid de situatie met de andere Europese lidstaten op een gelijk niveau brengen.

Wat met de zogenaamde wagenparken?

Wat velen niet weten, is dat bedrijven met een uitgebreide vloot aan bussen, vrachtwagens en opleggers van meer dan 3,5 ton hun voertuigen in hun eigen lokalen kunnen laten keuren.

Dit zorgt uiteraard voor flink wat tijdwinst en besparingen.

Voor het proefproject dat enkele jaren lang door de Overheid werd getest, is thans een juridische basis gecreëerd, die retroactief in werking is getreden sinds 31.12.2016.

Wat indien u toch de baan opgaat met een niet-gekeurd voertuig?

Met een voertuig dat niet voorzien is van een geldig keuringsbewijs, mag u zich in principe niet op de openbare weg bevinden.

Doet u dit toch, dan riskeert u theoretisch gezien een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en/of een geldboete van 10,00 EUR tot maar liefst 10.000,00 EUR . Deze bedragen dienen steeds vermenigvuldigd te worden met 8, zijnde de wettelijke opdeciemen.

Wat als u beslist om uw voertuig dat u jarenlang in uw garage bewaard heeft, terug in het verkeer te brengen? Mag u met dat voertuig dan wel de baan op richting de autokeuring, of moet u daarvoor een takeldienst laten komen?

De Wetgever heeft in deze gevallen voorzien in twee uitzonderingen, waarin u met een niet-gekeurd voertuig de weg op kunt.

  • Eerste uitzondering?

Voertuigen die leeg zijn en waarmee u langs de kortste weg de verplaatsing maakt tussen het station voor de autokeuring en uw woonplaats (of de plaats van herstelling) en omgekeerd.

Deze uitzondering geldt ook indien u het voertuig van uw woonplaats naar de garage brengt die uw voertuig in orde zal brengen/zal herstellen, en omgekeerd.

Dat u zowel in het heen– als teruggaan steeds de kortste weg aflegt mét een leeg voertuig is cruciaal. Een kleine omweg naar het tankstation of de winkel is niet toegelaten! 

  • Tweede uitzondering?

Voertuigen die binnenkomen in België via het buitenland, indien ze via de kortste weg de verplaatsing doen van de grens naar de woonplaats van de eigenaar of naar het station voor de autokeuring, moeten evenmin gekeurd zijn.

Ook zeker de moeite om te lezen