Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

01/07/2022

Hoe besliste de Politierechtbank van Antwerpen over een straatrace op de parking van een winkel?

Op de parking

Op de parking van 2 grote winkels in Antwerpen wordt een straatrace gehouden. 2 bestuurders nemen het tegen elkaar op.

Er zijn tal van omstaanders en deelnemers. De ene doet regelmatig mee en de andere eerder sporadisch. 

Men gaat er allen van uit dat de parking privéterrein is (waar men wel niet mag zijn) en dat de gewone regels die gelden op de openbare weg dan ook niet van toepassing zijn.

Een camera van de lokale politie heeft echter wel alles gefilmd. Er waren kort voordien enkele ongevallen gebeurd op die parking (tijdens een race) en deze keer wilde men een oogje in het zeil houden…

Uit het dossier blijkt echter niet dat er een akkoord was van de gemeente om op de vermeende openbare weg videobeelden te maken.

Samen met heel wat andere bestuurders werd deze bestuurder voor de Rechtbank gebracht.

Gedagvaard voor de Politierechtbank Antwerpen, Afdeling Antwerpen.

De bestuurder werd uiteindelijk gedagvaard voor de Politierechtbank voor de volgende  verkeersinbreuken

A. Als weggebruiker of bestuurder van een voertuig op de openbare weg, een bestuurder te hebben aangespoord of uitgedaagd overdreven snel te rijden (art. 10.4 van het KB van 1 december 1975; art. 29§1 lid2 38§1.3° van de wet betreffende de politie over het wegverkeer – KB tot coördinatie van 16 maart 1968).

B. Als bestuurder van een voertuig op de openbare weg, zonder speciale toelating van de wettelijk gemachtigde overheid, een snelheids- of sportwedstrijd te hebben gehouden, inzonderheid een snelheids-, regelmatigdheids- of behendigheidsrit of wedstrijd (art. 50 van het KB van 1 december 1975; art. 29§1 lid2 38§1.3° van de wet betreffende de politie over het wegverkeer – KB tot coördinatie van 16 maart 1968).

De motivering van de Politierechtbank Antwerpen, Afdeling Antwerpen:

“In de gegeven omstandigheden is de rechtbank van oordeel dat de parking geenszins openstond voor het publiek in het algemeen, nu aan minstens één zijde werd aangegeven dat de toegang tot de parking beperkt was en op vaste uren werd afgesloten, nu de (minstens theoretische) mogelijkheid er ook was om de opritten af te sluiten en - bovenal - nu er regelmatige controles waren op de parking door [….] met veiligheidsagenten mét (beperkte) tussenkomsten en met het opvoeren van het aantal veiligheidsagenten in overleg met de beheerder naargelang de noden.
De wegcode was dan ook niet van toepassing in de bewuste parking, zodat de bestuurder moet worden vrijgesproken”

De uitspraak van de Politierechtbank Antwerpen, Afdeling Antwerpen?

De bestuurder werd vrijgesproken voor de hem ten laste gelegde feiten.

De Politierechter oordeelde dat de feiten niet op de openbare weg waren gebeurd zodat er ook géén inbreuk op de Wegcode kon zijn gepleegd.

De gerechtskosten werden ten laste van de Belgische Staat gelegd.