Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

Wat zijn uw rechten als verdachte bij een verhoor?

Wat zijn uw rechten als verdachte bij een verhoor?

U wordt verhoord door de Politie als verdachte. Indien de politie u verdenkt van een misdrijf, dient u te weten wat uw rechten zijn vóór en tijdens een verhoor. Zo is het bijvoorbeeld relevant om te weten dat u soms recht heeft op een vertrouwelijk overleg met een advocaat voor aanvang van het verhoor. 

Welke rechten heb ik vóór het verhoor?

Vooreerst heeft u het recht te weten waarover het verhoor gaat. Dit noemt men de beknopte mededeling van de feiten. Daarnaast heeft u ook een zwijgrecht in de fase voorafgaandelijk aan het eigenlijke verhoor. Dit houdt in dat u de keuze heeft om bepaalde vragen wel of niet te beantwoorden indien u dat wenst. U bent dus niet verplicht om te antwoorden. 

Men is ook verplicht u een aantal zaken mee te delen voorafgaandelijk aan uw verhoor:
-    u kan vragen dat alle vragen en antwoorden in uw eigen bewoordingen worden genoteerd;
-    u kan vragen dat een bepaalde opsporingshandeling wordt verricht of een bepaald verhoor wordt afgenomen;
-    uw verklaringen als bewijs in rechte kunnen worden gebruikt;
-    u niet kan verplicht worden uzelf te beschuldigen.

U bent als verdachte nooit verplicht om de eed af te leggen. Verder heeft u recht op een vertrouwelijk overleg met de advocaat voor het eerste verhoor, wanneer het gaat om feiten die strafbaar zijn met een gevangenisstraf van één jaar of meer. Dit vertrouwelijk overleg kan zowel telefonisch als fysiek plaatsvinden, en dient niet meer dan 30 minuten te duren. Opgelet, bij verkeersfeiten heeft u dit recht op een vertrouwelijk overleg niet!

Mijn rechten tijdens het verhoor.

Tijdens het verhoor heeft u vanzelfsprekend recht op bijstand van een advocaat. Daarnaast heeft u net zoals voor het verhoor, ook het recht om te zwijgen en het recht om uzelf niet te beschuldigen, het zogenaamde “non-incriminatierecht”. De Politie mag geen geweld gebruiken of dreigen om u langer vast te houden als u niet tot bekentenissen overgaat.
Bovendien is het ook mogelijk om u te laten bijstaan door een beëdigde tolk indien u de taal van de procedure niet begrijpt. Dit is kosteloos. Tijdens het verhoor mag u ook gebruik maken van documenten die u in uw bezit heeft. Deze kan men dan ook laten toevoegen aan het proces-verbaal.
Op het einde van het verhoor, mag u het proces-verbaal nalezen en zal de verhoorder u vragen of u nog iets wilt toevoegen of verbeteren. U heeft ook recht op een kopie van dit proces-verbaal. U bent niet verplicht om uw verklaring te ondertekenen.

Bijstand tijdens het verhoor door een advocaat geeft u minstens een veilig gevoel!

Schuldig of onschuldig? Bijstand door een advocaat tijdens een verhoor is vaak aangewezen of geeft u minstens een veilig gevoel. De advocaat zorgt er voor dat uw rechten op elk moment gewaarborgd worden. Een verhoor is stresserend. U kan deze stress grotendeels vermijden door bijstand van een advocaat die hier ervaring mee heeft. De advocaat zorgt er voor dat u een heldere verklaring aflegt en niet beïnvloed wordt door druk van de politie. Daarnaast kan de advocaat ook tussenkomen indien er een eventuele inbreuk op uw rechten van verdediging dreigt. Dit kan het geval zijn wanneer de politie suggestieve vragen stelt of u zou misleiden. Alles wat u verklaart tijdens een verhoor, komt uiteindelijk in een proces-verbaal en kan dus ook als bewijs tegen u gebruikt worden.

Kan ik afstand doen van het recht op bijstand?

Meerderjarigen kunnen ervoor opteren om afstand te doen van het recht op bijstand van een advocaat. Opgelet, voor minderjarigen geldt een extra waarborg, zij kunnen hier niet voor kiezen en kunnen dus nooit afstand doen van het recht op bijstand tijdens een verhoor.

Salduz-advocaat.

Indien de politie u arresteert op verdenking van feiten waarop een vrijheidsstraf staat, en u zelf geen advocaat heeft, is er ook een waarborg voor u. In dit geval zal u een advocaat toegewezen krijgen via de Salduz-webapplicatie. Dit is een permanentiedienst van advocaten die opgeroepen kunnen worden voor bijstand tijdens verhoren. 

Verwante artikelen
Wat u moet weten wanneer u een dagvaarding heeft ontvangen voor de politierechtbank.
Een dagvaarding is een akte van een gerechtsdeurwaarder waarin u het bevel krijgt om op een bepaalde dag (en uur) aanwezig te zijn op een bepaalde rechtbank. In principe moet de gerechtsdeurwaarder u de dagvaarding persoonlijk overhandigen, maar er zijn ook andere manieren van “betekening” van de dagvaarding, bijvoorbeeld aan de woonplaats. Op de dagvaarding vindt u bepaalde informatie.
Hoe verloopt een strafprocedure voor de Politierechtbank?
U kan op verschillende manieren betrokken zijn bij een strafprocedure. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als verdachte, beklaagde, getuige of als slachtoffer. Hierbij is het dan ook cruciaal om te weten hoe een strafprocedure verloopt.
Kan ik ook zonder advocaat naar de Politierechtbank?
Heb ik een advocaat nodig om mij te verdediging voor de Politierechtbank. Bent u gedagvaard voor de Politierechtbank, dan stelt u zich allicht de vraag of u hier een advocaat voor nodig heeft? Overweegt u om uzelf te verdedigen? Dan leest u best onderstaande informatie!
Wat zijn mijn rechten wanneer ik gedagvaard ben voor de Politierechtbank?
Het is belangrijk om te weten wat uw rechten zijn wanneer u een dagvaarding ontvangt om voor de Politierechtbank te verschijnen. Heeft u recht op bijstand van een advocaat? Heeft u het recht op inzage van het strafdossier. Kan u zelf ook getuigen oproepen op de terechtzitting? Dit zijn allemaal vragen waar u best het antwoord op weet voor u moet verschijnen voor de Politierechtbank.
De inzage van het strafdossier op de Politierechtbank.
U kijkt best het strafdossier van uw zaak in wanneer u zich moet verantwoorden voor de Politierechtbank. Het strafdossier bestaat uit allerlei stukken die verzameld zijn tijdens het vooronderzoek. Wat is een strafdossier? Waarom is het strafdossier belangrijk, en wanneer kan u het raadplegen? Wij beantwoorden deze vragen in deze wiki!
Hoe verloopt de zitting bij de Politierechtbank?
Hoe verloopt de zitting bij de Politierechtbank wanneer u daar moet verschijnen? U kan ervoor kiezen om ofwel naar de zitting te gaan of niet, beide situaties worden hieronder besproken. Waar moet u op letten?
Wie is er allemaal aanwezig op de zitting van de Politierechtbank?
Wanneer u als bestuurder moet voorkomen voor de Politierechtbank, vraagt u zich misschien wel af wie er allemaal aanwezig is op de zitting? Bent u gedagvaard, dan laat u zich best - gratis als het kan - bijstaan door een advocaat gespecialiseerd in verkeersrecht. Uw advocaat zal u naast inhoudelijke zaken over uw dossier ook uitleg geven over het verloop van de zitting zelf. Want op de zitting, daar bent u niet alleen!
Alles wat u moet weten over de uitspraak van de Politierechtbank.
Wordt u gedagvaard voor de Politierechtbank? Dan heeft u ongetwijfeld vragen over de uitspraak van de Politierechter! Wanneer doet de rechter eigenlijk uitspraak over de zaak en verloopt dit schriftelijk of mondeling? Wat gebeurt er als u niet aanwezig bent op de zitting? Wat als u het helemaal niet eens bent met de uitspraak van de Politierechtbank? Het antwoord op deze vragen kan u in deze Wanted Wiki lezen.
Hoe teken ik hoger beroep aan tegen een vonnis van de Politierechtbank?
Indien u niet akkoord bent met de uitspraak van de Politierechter, kan u hoger beroep instellen tegen deze uitspraak. Hoger beroep is naast het verzet het rechtsmiddel om een vonnis van de Politierechtbank aan te vechten. Maar wat is nu juist "hoger beroep" en hoe stel je hoger beroep in? Heeft u hiervoor een advocaat nodig? U leest er alles over in deze Wiki!
Hoe verloopt de uitvoering van de straf van de Politierechtbank?
Bent u veroordeeld tot een straf door de Politierechtbank en vraagt u zich af hoe de uitvoering hiervan zal verlopen? De uitvoering van de straf hangt af van de specifieke straf die de rechter u oplegt. De uitvoering van de meest voorkomende straffen komen hieronder aan bod.
Wat is een bevel tot betaling?
Vraagt u zich af wat een bevel tot betalen van deze verkeersboete inhoudt? Wat is het verschil tussen een onmiddellijke inning, een minnelijke schikking en een bevel tot betalen? In deze wiki kan u het antwoord op al deze vragen terugvinden! Hoe verloopt de betaling van een verkeersboete?
Wanneer verjaart een verkeersovertreding?
Vraagt u zich af wat de verjaringstermijn van een verkeersovertreding is? Hiervoor gelden heel specifieke regels in het strafrecht, waarvoor ook nog eens uitzonderingen bestaan voor het wegverkeersrecht. Er zijn namelijk drie verschillen verjaringstermijnen van toepassing voor het wegverkeersrecht: termijnen van twee, drie of vijf jaar. 
Kom ook alles te weten over
Alle artikelen op een rijtje