Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

Wat zijn mijn rechten wanneer ik gedagvaard ben voor de Politierechtbank?

Uw rechten wanneer u bent gedagvaard voor de Politierechtbank.

Het is belangrijk om te weten wat uw rechten zijn wanneer u een dagvaarding ontvangt om voor de Politierechtbank te verschijnen. Heeft u recht op bijstand van een advocaat? Heeft u het recht op inzage van het strafdossier. Kan u zelf ook getuigen oproepen op de terechtzitting? Dit zijn allemaal vragen waar u best het antwoord op weet voor u moet verschijnen voor de Politierechtbank. 
In het algemeen moet men u uw rechten van verdediging garanderen en respecteren. Dit betekent ook dat u vrij bent uw verweer te organiseren volgens uw eigen wil: u heeft het recht zelf te kiezen hoe u uw verweer zal voeren voor de Politierechtbank. Dit betekent dat u vrij de inhoud en de strategie kan bepalen van uw verweer.

Recht op bijstand van een advocaat.

Recht op bijstand van een advocaat.
Eerst en vooral heeft u recht op bijstand van een advocaat. Het gaat om een recht, en niet om een plicht. U kan er dus ook voor opteren om geen advocaat te raadplegen. Het is toch vaak een meerwaarde een beroep te doen op een advocaat. Wanneer u een advocaat heeft, kan deze u zowel bijstaan bij de voorbereiding van uw dossier, als tijdens de zitting. Uw advocaat weet namelijk hoe een strafprocedure voor de Politierechtbank verloopt en hoe u uw zaak het best voorbereidt en voorlegt aan de Politierechter. Daarnaast zorgt de advocaat er ook voor dat uw rechten doorheen heel de procedure gewaarborgd worden.

Wat als u geen advocaat kunt betalen?

U moet niet onmiddellijk paniekeren. Eerst en vooral is het vaak zo dat op kosten van uw verzekering een advocaat kunt uitkiezen. De meeste verkeersovertredingen gebeuren met een verzekerd voertuig. In deze verzekering zit heel vaak ook het onderdeeltje "rechtsbijstand", waardoor de verzekering uw advocaat betaalt. 
Heeft u geen rechtsbijstand van de verzekering, dan is het mogelijk om beroep te doen op de juridische tweedelijnsbijstand wanneer u over te weinig bestaansmiddelen beschikt. Dit wordt ook wel eens het pro-Deobureau (pro-Deo advocaat) genoemd. Hierbij gaat men wel na of u effectief over te weinig bestaansmiddelen beschikt, waardoor u onder de categorie valt die recht heeft op juridische tweedelijnsbijstand. Het is ook mogelijk dat de juridische tweedelijnsbijstand niet volledig gratis is, maar slechts gedeeltelijk, afhankelijk van uw situatie. Een pro-Deo advocaat vindt u op www.advocaat.be.

Een advocaat die juridische tweedelijnsbijstand verleent, is een advocaat zoals een ander, die hetzelfde werk levert als bij een betalende cliënt. Hierbij kan u dus ook steeds rekenen op een volledig en nauwkeurig juridisch advies en bijstand.

Recht om het strafdossier in te kijken.

U heeft ook het recht om uw strafdossier in te kijken. Het strafdossier is een samenstelling van alle bewijsstukken die tijdens het onderzoek zijn gevonden door ofwel de procureur des Konings of de onderzoeksrechter. Voornamelijk gaat het om processen-verbaal, zoals bijvoorbeeld van een verhoor of een huiszoeking die heeft plaatsgevonden. De rechter baseert zich voornamelijk op dit strafdossier om een oordeel te vellen. Het is mogelijk om dit dossier in te kijken op de griffie van de rechtbank die uw zaak behandelt. Opgelet, dit kan enkel tijdens de openingsuren van de griffie. U kan dit enkel inkijken, dus het dossier meenemen is niet mogelijk. Wel is het mogelijk om hiervan een kopie te ontvangen, tegen betaling weliswaar. Het strafdossier is minstens beschikbaar vanaf de dag van de dagvaarding tot de dag van de terechtzitting. Wanneer u een advocaat raadpleegt, zal hij of zij het dossier voor u inkijken en u hierover inlichten.

Recht op het oproepen van getuigen tijdens de terechtzitting.

Recht op het oproepen van getuigen tijdens de terechtzitting.
Het Openbaar Ministerie, die het algemeen belang tijdens de procedure vertegenwoordigt, kan getuigen oproepen op de terechtzitting voor de Politierechtbank. Indien dit het geval is, zal u de namen van de getuigen kunnen lezen op de dagvaarding. Naast het Openbaar Ministerie, heeft u ook het recht om getuigen op te roepen als beklaagde. Het kan echter wel zo zijn dat het Openbaar Ministerie weigert om uw getuigen op te roepen of dat de getuigen niet vrijwillig willen komen. Indien dit het geval is, heeft u de mogelijkheid om de getuigen door een gerechtsdeurwaarder te laten oproepen. In dit geval zijn de getuigen verplicht om te verschijnen. Het is wel zo dat zelf dient in te staan voor de kosten van de gerechtsdeurwaarder.

Verwante artikelen
Wat zijn uw rechten als verdachte bij een verhoor?
Wat als u verhoord wordt door de Politie als verdachte? Indien de politie u verdenkt van een verkeersmisdrijf, dient u te weten wat uw rechten zijn vóór en tijdens een verhoor. Zo is het bijvoorbeeld relevant om te weten dat u soms recht heeft op een vertrouwelijk overleg met een advocaat vóór aanvang van het verhoor.
Wat u moet weten wanneer u een dagvaarding heeft ontvangen voor de politierechtbank.
Een dagvaarding is een akte van een gerechtsdeurwaarder waarin u het bevel krijgt om op een bepaalde dag (en uur) aanwezig te zijn op een bepaalde rechtbank. In principe moet de gerechtsdeurwaarder u de dagvaarding persoonlijk overhandigen, maar er zijn ook andere manieren van “betekening” van de dagvaarding, bijvoorbeeld aan de woonplaats. Op de dagvaarding vindt u bepaalde informatie.
De inzage van het strafdossier op de Politierechtbank.
U kijkt best het strafdossier van uw zaak in wanneer u zich moet verantwoorden voor de Politierechtbank. Het strafdossier bestaat uit allerlei stukken die verzameld zijn tijdens het vooronderzoek. Wat is een strafdossier? Waarom is het strafdossier belangrijk, en wanneer kan u het raadplegen? Wij beantwoorden deze vragen in deze wiki!
Hoe verloopt de zitting bij de Politierechtbank?
Hoe verloopt de zitting bij de Politierechtbank wanneer u daar moet verschijnen? U kan ervoor kiezen om ofwel naar de zitting te gaan of niet, beide situaties worden hieronder besproken. Waar moet u op letten?
Wie is er allemaal aanwezig op de zitting van de Politierechtbank?
Wanneer u als bestuurder moet voorkomen voor de Politierechtbank, vraagt u zich misschien wel af wie er allemaal aanwezig is op de zitting? Bent u gedagvaard, dan laat u zich best - gratis als het kan - bijstaan door een advocaat gespecialiseerd in verkeersrecht. Uw advocaat zal u naast inhoudelijke zaken over uw dossier ook uitleg geven over het verloop van de zitting zelf. Want op de zitting, daar bent u niet alleen!
Alles wat u moet weten over de uitspraak van de Politierechtbank.
Wordt u gedagvaard voor de Politierechtbank? Dan heeft u ongetwijfeld vragen over de uitspraak van de Politierechter! Wanneer doet de rechter eigenlijk uitspraak over de zaak en verloopt dit schriftelijk of mondeling? Wat gebeurt er als u niet aanwezig bent op de zitting? Wat als u het helemaal niet eens bent met de uitspraak van de Politierechtbank? Het antwoord op deze vragen kan u in deze Wanted Wiki lezen.
Hoe teken ik hoger beroep aan tegen een vonnis van de Politierechtbank?
Indien u niet akkoord bent met de uitspraak van de Politierechter, kan u hoger beroep instellen tegen deze uitspraak. Hoger beroep is naast het verzet het rechtsmiddel om een vonnis van de Politierechtbank aan te vechten. Maar wat is nu juist "hoger beroep" en hoe stel je hoger beroep in? Heeft u hiervoor een advocaat nodig? U leest er alles over in deze Wiki!
Hoe verloopt de uitvoering van de straf van de Politierechtbank?
Bent u veroordeeld tot een straf door de Politierechtbank en vraagt u zich af hoe de uitvoering hiervan zal verlopen? De uitvoering van de straf hangt af van de specifieke straf die de rechter u oplegt. De uitvoering van de meest voorkomende straffen komen hieronder aan bod.
Wat is een bevel tot betaling?
Vraagt u zich af wat een bevel tot betalen van deze verkeersboete inhoudt? Wat is het verschil tussen een onmiddellijke inning, een minnelijke schikking en een bevel tot betalen? In deze wiki kan u het antwoord op al deze vragen terugvinden! Hoe verloopt de betaling van een verkeersboete?
Wanneer verjaart een verkeersovertreding?
Vraagt u zich af wat de verjaringstermijn van een verkeersovertreding is? Hiervoor gelden heel specifieke regels in het strafrecht, waarvoor ook nog eens uitzonderingen bestaan voor het wegverkeersrecht. Er zijn namelijk drie verschillen verjaringstermijnen van toepassing voor het wegverkeersrecht: termijnen van twee, drie of vijf jaar. 
Kom ook alles te weten over:
Alle artikelen op een rijtje