Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

Wie is er allemaal aanwezig op de zitting van de Politierechtbank?

Wie is er allemaal aanwezig op de zitting van de Politierechtbank.

Wanneer u als bestuurder moet voorkomen voor de Politierechtbank, vraagt u zich misschien wel af wie er allemaal aanwezig is op de zitting? Bent u gedagvaard, dan laat u zich best - gratis als het kan - bijstaan door een advocaat gespecialiseerd in verkeersrecht. Uw advocaat zal u naast inhoudelijke zaken over uw dossier ook uitleg geven over het verloop van de zitting zelf. Want op de zitting, daar bent u niet alleen!

Het publiek.

De zittingen van de Politierechtbank zijn openbaar. Sommige zittingen van andere Rechtbanken, bijvoorbeeld van de jeugdrechtbank, familierechtbank of correctionele zittingen waarbij er minderjarigen betrokken zijn mag u niet bijwonen. U bent dus niet de enige bestuurder die zich zal moeten verantwoorden voor de Politierechter. U zal samen met vele anderen aanwezig zijn. Soms zijn er ook echte bezoekers aanwezig, zoals studenten of de pers, vaak van het Laatste Nieuws.
Het aantal dossiers op één zitting kan variëren van 50 dossiers tot meer dan 100, afhankelijk van de concrete Rechtbank en diens werkwijze.

De advocaten.

Moet u daar om 09u00 aanwezig zijn? In het merendeel van de Rechtbanken stelt men alle dossiers op hetzelfde tijdstip vast, zijnde om 09u00. Sommige Rechtbanken beginnen al iets vroeger en andere Rechtbanken hanteren tijdsblokken.
Als u geen advocaat heeft moet u daar dus sowieso om 09u00 aanwezig zijn. Als u er niet bent om 09u00 riskeert u dat men u bij verstek (afwezigheid) veroordeelt. Ook al bent u er al om 09u00 (of zelfs vroeger), toch zal u niet zomaar eerst aan de beurt zijn. In normale omstandigheden behandelt men eerst de zaken waarvan de advocaten al aanwezig zijn, vermits deze beroepsmatig dikwijls op verschillende Rechtbanken moeten zijn. Daarna komt u aan de beurt zonder advocaat.

De gedaagde.

Diegene die werd gedagvaard wegens een verkeersovertreding, noemt men de gedaagde of de beklaagde. De beklaagde verschijnt persoonlijk of laat zich vertegenwoordigen door zijn advocaat. In sommige gevallen zal de beklaagde persoonlijk moeten verschijnen.

De burgerlijke partij.

Heeft uw verkeersovertreding schade toegebracht? Dan kan het zijn dat er een slachtoffer aanwezig is met zijn/haar advocaat om een schadevergoeding te vragen. Het slachtoffer zal zich dan "burgerlijke partij stellen" ter zitting. 

De Procureur des Konings.

Helemaal links vooraan zit de Procureur Des Konings. Deze vertegenwoordigt het Openbaar Ministerie en brengt u als bestuurder voor de Rechtbank. De Procureur Des Konings zal aan de Rechter vragen om u schuldig te verklaren en een straf op te leggen.

De Politierechter.

In het midden zit de Politierechter, een alleenzetelend Rechter die de zaak behandelt en uitspraak doet. De Rechter aanhoort de partijen, stelt vragen en zal dan uitspraak doen.

De Griffier.

Helemaal rechts zit de griffier. De griffier staat de rechter bij en neemt de organisatie op zich. Hij noteert het verloop van het dossier en coördineert ook de administratieve en boekhoudkundige taken in de griffie.

Andere aanwezigen.

Iedere situatie is anders. Er kunnen nog heel wat mensen aanwezig zijn in de zittingszaal, afhankelijk van de situatie en de bijzonderheden van elk dossier. Er kan een tolk aanwezig zijn wanneer de opgeroepen personen de Nederlandse taal niet machtig zijn. De Rechter kan getuigen oproepen aan wie men vragen kan stellen, bijvoorbeeld bij eventuele onduidelijkheid over wat er is gebeurd. De Rechter kan ook een expert aanstellen om bepaalde zaken te onderzoeken waarna deze verslag kan uitbrengen op de zitting, enz...

Verwante artikelen
Wat zijn uw rechten als verdachte bij een verhoor?
Wat als u verhoord wordt door de Politie als verdachte? Indien de politie u verdenkt van een verkeersmisdrijf, dient u te weten wat uw rechten zijn vóór en tijdens een verhoor. Zo is het bijvoorbeeld relevant om te weten dat u soms recht heeft op een vertrouwelijk overleg met een advocaat vóór aanvang van het verhoor.
Wat u moet weten wanneer u een dagvaarding heeft ontvangen voor de politierechtbank.
Een dagvaarding is een akte van een gerechtsdeurwaarder waarin u het bevel krijgt om op een bepaalde dag (en uur) aanwezig te zijn op een bepaalde rechtbank. In principe moet de gerechtsdeurwaarder u de dagvaarding persoonlijk overhandigen, maar er zijn ook andere manieren van “betekening” van de dagvaarding, bijvoorbeeld aan de woonplaats. Op de dagvaarding vindt u bepaalde informatie.
Hoe verloopt een strafprocedure voor de Politierechtbank?
U kan op verschillende manieren betrokken zijn bij een strafprocedure. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als verdachte, beklaagde, getuige of als slachtoffer. Hierbij is het dan ook cruciaal om te weten hoe een strafprocedure verloopt.
Kan ik ook zonder advocaat naar de Politierechtbank?
Heb ik een advocaat nodig om mij te verdediging voor de Politierechtbank. Bent u gedagvaard voor de Politierechtbank, dan stelt u zich allicht de vraag of u hier een advocaat voor nodig heeft? Overweegt u om uzelf te verdedigen? Dan leest u best onderstaande informatie!
Wat zijn mijn rechten wanneer ik gedagvaard ben voor de Politierechtbank?
Het is belangrijk om te weten wat uw rechten zijn wanneer u een dagvaarding ontvangt om voor de Politierechtbank te verschijnen. Heeft u recht op bijstand van een advocaat? Heeft u het recht op inzage van het strafdossier. Kan u zelf ook getuigen oproepen op de terechtzitting? Dit zijn allemaal vragen waar u best het antwoord op weet voor u moet verschijnen voor de Politierechtbank.
De inzage van het strafdossier op de Politierechtbank.
U kijkt best het strafdossier van uw zaak in wanneer u zich moet verantwoorden voor de Politierechtbank. Het strafdossier bestaat uit allerlei stukken die verzameld zijn tijdens het vooronderzoek. Wat is een strafdossier? Waarom is het strafdossier belangrijk, en wanneer kan u het raadplegen? Wij beantwoorden deze vragen in deze wiki!
Hoe verloopt de zitting bij de Politierechtbank?
Hoe verloopt de zitting bij de Politierechtbank wanneer u daar moet verschijnen? U kan ervoor kiezen om ofwel naar de zitting te gaan of niet, beide situaties worden hieronder besproken. Waar moet u op letten?
Alles wat u moet weten over de uitspraak van de Politierechtbank.
Wordt u gedagvaard voor de Politierechtbank? Dan heeft u ongetwijfeld vragen over de uitspraak van de Politierechter! Wanneer doet de rechter eigenlijk uitspraak over de zaak en verloopt dit schriftelijk of mondeling? Wat gebeurt er als u niet aanwezig bent op de zitting? Wat als u het helemaal niet eens bent met de uitspraak van de Politierechtbank? Het antwoord op deze vragen kan u in deze Wanted Wiki lezen.
Hoe teken ik hoger beroep aan tegen een vonnis van de Politierechtbank?
Indien u niet akkoord bent met de uitspraak van de Politierechter, kan u hoger beroep instellen tegen deze uitspraak. Hoger beroep is naast het verzet het rechtsmiddel om een vonnis van de Politierechtbank aan te vechten. Maar wat is nu juist "hoger beroep" en hoe stel je hoger beroep in? Heeft u hiervoor een advocaat nodig? U leest er alles over in deze Wiki!
Hoe verloopt de uitvoering van de straf van de Politierechtbank?
Bent u veroordeeld tot een straf door de Politierechtbank en vraagt u zich af hoe de uitvoering hiervan zal verlopen? De uitvoering van de straf hangt af van de specifieke straf die de rechter u oplegt. De uitvoering van de meest voorkomende straffen komen hieronder aan bod.
Wat is een bevel tot betaling?
Vraagt u zich af wat een bevel tot betalen van deze verkeersboete inhoudt? Wat is het verschil tussen een onmiddellijke inning, een minnelijke schikking en een bevel tot betalen? In deze wiki kan u het antwoord op al deze vragen terugvinden! Hoe verloopt de betaling van een verkeersboete?
Wanneer verjaart een verkeersovertreding?
Vraagt u zich af wat de verjaringstermijn van een verkeersovertreding is? Hiervoor gelden heel specifieke regels in het strafrecht, waarvoor ook nog eens uitzonderingen bestaan voor het wegverkeersrecht. Er zijn namelijk drie verschillen verjaringstermijnen van toepassing voor het wegverkeersrecht: termijnen van twee, drie of vijf jaar. 
Alles over het rijverbod
Wanneer gaat het rijverbod in?
Wanneer u veroordeeld bent tot een rijverbod, stelt u zich misschien de vraag wanneer dit rijverbod juist ingaat en wat er allemaal moet gebeuren. In deze bijdrage geven wij u een duidelijk antwoord op deze vraag. Alvorens het rijverbod ingaat, zijn er al wat stappen gezet.
Kan ik de periode van mijn rijverbod kiezen?
Het verval van het recht tot het besturen van een motorvoertuig, ook wel het rijverbod genoemd, is een straf die de Politierechter kan opleggen bij bepaalde verkeersinbreuken. Dit betekent dat u voor een bepaalde periode geen motorvoertuigen mag besturen. Maar wat wanneer de periode waarin u geen motorvoertuigen mag besturen, u niet uitkomt? Kan u het rijverbod laten ingaan wanneer u dit zelf wenst?
In welke gevallen kan je een rijverbod krijgen?
Voor welke overtredingen riskeert u een rijverbod? Een rijverbod komt heel vaak voor als bijkomende straf wanneer u een verkeersovertreding heeft begaan. Het is een straf die de Politierechter kan of soms verplicht moet opleggen bij bepaalde verkeersinbreuken. Dit betekent dus dat u voor een bepaalde periode geen motorvoertuigen mag besturen. Het rijverbod noemt men ook wel het verval van het recht tot het besturen van een motorvoertuig.
Wat is het rijverbod tijdens het weekend en feestdagen?
Het rijverbod tijdens het weeken en de feestdagen houdt in dat het rijverbod enkel geldt tijdens het weekend en feestdagen. Voor het weekend gaat het rijverbod in op vrijdag om 20 uur tot zondag 20 uur. Voor feestdagen begint het rijverbod om 20 uur op de vooravond van de feestdag tot 20 uur van de feestdag zelf.
Wat is het beperkt rijverbod tot bepaalde categorieën?
Een beperkt rijverbod tot bepaalde categorieën is een rijverbod dat de politierechter bij wijze van gunstmaatregel oplegt dat enkel van toepassing is op één of meerdere categorieën van voertuigen. De wettelijke basis hiervoor is artikel 45 Wegverkeerswet. 
Wat zijn herstelonderzoeken en proeven?
Herstelonderzoeken en proeven  kunnen verschillende dingen inhouden. Het kan gaan om een theoretisch of praktisch examen, of het kan gaan om medische op psychologische proeven. De Politierechter kan deze ook alle vier tegelijk opleggen. Bij een medische proef zal de arts nagaan of uw psychologische en fysische staat in overeenstemming is met de medische normen. Bij de psychologische proeven gaat men na of u geestelijk in staat bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. 
Wat is een rijverbod wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid?
Het rijverbod wegens lichamelijke ongeschiktheid is een beveiligingsmaatregel opgelegd door de Politierechtbank wanneer de verkeersovertreder blijkt geestelijk of lichamelijk ongeschikt te zijn voor het besturen van een motorvoertuig. 
Hoe wordt een rijverbod uitgevoerd?
Een rijverbod is een straf die de Politierechter u kan of moet opleggen bij bepaalde verkeersinbreuken. Dit noemt men ook wel het verval van het recht tot sturen van een motorvoertuig. Hoe wordt nu concreet het rijverbod in de praktijk uitgevoerd?
Wat is de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs?
De onmiddellijke intrekking van het rijbewijs gebeurt op basis van artikel 55 van de Wegverkeerswet. De onmiddellijke intrekking van het rijbewijs gebeurt door de Politie, ofwel op bevel van de procureur des Konings. De onmiddellijk intrekking is geen straf, gezien ze niet door de rechter wordt opgelegd. Het gaat om een veiligheidsmaatregel. Het doel is namelijk om gevaarlijke bestuurders voorlopig uit het verkeer te verwijderen. Het gevolg van de onmiddellijke intrekking is dat u geen motorvoertuigen meer mag besturen voor een bepaalde periode.
Wat is de straf voor het niet inleveren van het rijbewijs?
Zowel bij de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs als bij het rijverbod is er een straf voor het niet inleveren van het rijbewijs. 
Het rijden tijdens de periode van onmiddellijke intrekking of rijverbod.
Wat riskeert u wanneer u blijft rijden niettegenstaande de Politie uw rijbewijs heeft ingetrokken? Wat riskeert u wanneer u blijft rijden tijdens de duurtijd van een rijverbod? We bespreken het in deze bijdrage.
Kom ook alles te weten over:
Alle artikelen op een rijtje