Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

Gedronken en betrokken bij een verkeersongeval?

Gedronken en betrokken bij een verkeersongeval?

Als u gedronken heeft en betrokken bent bij een ongeval, riskeert u heel wat. Wanneer u het ongeval heeft veroorzaakt doordat u gedronken heeft, bent u niet alleen strafrechtelijk aansprakelijk voor een aantal misdrijven, maar bent u ook burgerrechtelijk aansprakelijk voor de schade die u heeft toegebracht aan de anderen. Normaal gezien bent u verzekerd wanneer u met de auto rijdt. Een BA-verzekering voor uw voertuig is immers verplicht ter bescherming van slachtoffers van verkeersongevallen. Ook al bent u geintoxiceerd of dronken, de verzekering blijft verplicht om de schade aan de slachtoffers te vergoeden. De verzekering zal de kosten dekken wanneer u een ongeval veroorzaakt met het verzekerd voertuig.

Maar er is een "maar".

Regres of verhaal van de verzekering.

Het is mogelijk dat de verzekering de schadevergoeding die zij betaalt aan de slachtoffers later van u zal trachten terug te vorderen. Deze terugvordering noemt men ook wel regres of het verhaal. Dit kan namelijk indien de verzekeraar kan aantonen dat het ongeval is veroorzaakt door de dronken toestand van de bestuurder of door alcoholintoxicatie. De verzekeraar moet dus in de eerste plaats het causaal verband kunnen aantonen. Daarnaast dienen er ook nog een aantal formele en inhoudelijke vereisten nageleefd worden opdat de verzekeraar met succes verhaal kan instellen tegen u.
Zo is het vereist dat de verzekeraar de bestuurder tijdig, duidelijk en ondubbelzinnig in kennis stelt van zijn intenties tot verhaal. Dit betekent dat de kennisgeving gebeurt, van zodra de verzekeraar op de hoogte is van de feiten. Indien dit te vroeg of te laat gebeurt, verliest de verzekeraar het recht om verhaal in te stellen. Op de andere modaliteiten gaan wij in deze bijdrage niet verder in.

Schadevergoeding.

Wanneer de verzekering regres uitoefent op u als bestuurder en uiteindelijk gelijk krijgt, zal u een aan de verzekering een bepaalde schadevergoeding moeten betalen. Hoeveel u juist moet betalen hangt af van het bedrag van de schade die de verzekering zelf heeft moeten uitbetalen aan de schadelijders. Het is namelijk mogelijk dat u niet het volledige bedrag zal moeten terugbetalen. Er zijn drie mogelijk situaties, in functie van het bedrag van schadevergoeding die de verzekeraar heeft uitbetaald:
-    Schadevergoeding van 0 tot en met 10.411,53 euro: u moet de volledige schadevergoeding betalen. 
-    Schadevergoeding tussen 10.411,53 en 61.973,38 euro: u moet slechts de helft van de schadevergoeding betalen.
-    Schadevergoeding van meer dan 61.973,38 euro: u moet maximum 30.986,69 euro betalen.

Wat is het verschil tussen alcoholintoxicatie en dronkenschap?

Wanneer u onder invloed van alcohol heeft gereden en een ongeval heeft veroorzaakt, is het belangrijk om het onderscheid tussen alcoholintoxicatie en dronkenschap te kennen. Bij alcoholintoxicatie gaat het namelijk om het overschrijden van de wettelijk toegelaten grens van alcoholgehalte. Deze grens is momenteel 0,5 promille. Bij dronkenschap gaat het om de feitelijke toestand waarin u verkeert door de alcoholinname en waardoor u de controle over uw daden verliest. Dronkenschap wordt dus subjectiever beoordeeld dan alcoholintoxicatie. In beide gevallen kan de verzekeraar een regres uitvoeren wanneer u een ongeval veroorzaakt door alcoholintoxicatie of dronkenschap.

Strafrechtelijke vervolging.

Indien er gewonden of doden zijn door het verkeersongeval, riskeert u buiten de straffen voor alcoholintoxicatie en/of dronkenschap, ook een veroordeling wegens onopzettelijke slagen en verwondingen of onopzettelijke doding. 
Voor alcoholintoxicatie hangt uw straf af van het specifieke alcoholgehalte. Bij dronkenschap riskeert u een geldboete van 200 tot 2000 EUR. Daarnaast zal de Politierechter ook een rijverbod uitspreken. Een alcoholslot is ook een mogelijke bijkomende straf.

Rechtsbijstandverzekering.

Vaak zit er bij de verplichte autoverzekering ook een aanvullende rechtsbijstandverzekering. U kan hier gebruik van maken indien u een verkeersongeval heeft veroorzaakt of zelf betrokken bent bij een verkeersongeval. Dit houdt in dat u gratis bijstand krijgt van een advocaat en dat uw gerechtskosten worden vergoed. Boetes en andere straffen vallen niet onder de dekking van de rechtsbijstandsverzekering.

Verwante artikelen
Dronken rijden.
Dronken rijden houdt in dat u een voertuig bestuurt of een bestuurder begeleidt indien u in staat van dronkenschap verkeert of in een soortgelijke staat, als gevolg van het gebruik van drugs of van geneesmiddelen. De staat van dronkenschap betekent volgens het Hof van Cassatie dat u niet meer de aanhoudende beheersing van uw daden bezit, zonder noodzakelijk het bewustzijn erover te hebben verloren.
Dronken rijden in staat van herhaling
Dronken rijden in staat van herhaling betekent dat u zich opnieuw bezondigt aan dronkenschap achter het stuur, binnen een termijn van drie jaar nadat de Politierechter u reeds heeft veroordeeld voor dronkenschap.
Wat is het verschil tussen alcoholintoxicatie en dronkenschap?
Het verschil tussen alcoholintoxicatie en dronkenschap is belangrijk gezien het twee volstrekt autonome en verschillende misdrijven zijn met elk hun eigen straffen. Het is mogelijk dat er sprake is van beide maar het is ook mogelijk dat er slechts sprake is van één van de twee.
Welke boetes riskeer ik bij dronken rijden?
Welke boetes u riskeert bij dronken rijden, wordt bepaald in artikel 35 van de Wegverkeerswet, dat de straffen voor dronken rijden bepaalt: “Met geldboete van 200 euro tot 2000 euro en met het verval van het recht tot besturen van een motorvoertuig voor een duur van ten minste een maand en ten hoogste vijf jaar of levenslang, wordt gestraft hij die op een openbare plaats een voertuig of een rijdier bestuurt of een bestuurder begeleidt met het oog op de scholing, terwijl hij in staat van dronkenschap verkeert of in een soortgelijke staat met name ten gevolge van het gebruik van drugs of van geneesmiddelen.”
Wat riskeert u bij alcoholintoxicatie of dronkenschap?
Wat u riskeert bij alcoholintoxicatie hangt af van het alcoholgehalte. U overschrijdt de wettelijk toegelaten grens reeds vanaf 0,5 promille of 0,22 mg/l UAL (=uitgeademde alveolaire lucht). 
Heb ik recht op gratis advies inzake dronken sturen?
Wist u dat u meestal gratis advies kan krijgen van een advocaat wanneer u vervolgd wordt voor dronken sturen? Deze kosten worden immers gedekt door de rechtsbijstandverzekering van het voertuig waarmee de verkeersinbreuk werd gepleegd.
Heb ik rechtsbijstand van een advocaat bij dronken sturen?
Kom ook alles te weten over:
Alle artikels op een rijtje
Verwante artikelen
Wat is alcoholintoxicatie?
Alcoholintoxicatie betekent dat u de wettelijk toegelaten grens van alcoholinname in het verkeersrecht heeft overschreden.
Wat riskeert u bij alcoholintoxicatie of dronkenschap?
Wat u riskeert bij alcoholintoxicatie hangt af van het alcoholgehalte. U overschrijdt de wettelijk toegelaten grens reeds vanaf 0,5 promille of 0,22 mg/l UAL (=uitgeademde alveolaire lucht). 
Heb ik rechtsbijstand van een advocaat bij alcoholintoxicatie?
In het geval van alcoholintoxicatie kan u ook een beroep doen op uw rechtsbijstandverzekering. Ongeacht of u schuldig bent of niet, heeft u hier recht op. De rechtsbijstandsverzekering zal u juridisch bijstaan en zal uw advocaat betalen die u verdedigt voor de Politierechtbank wanneer u bent gedagvaard. Ook zal de verzekering tussenkomen in de betaling van de gerechtskosten die u moet betalen aan de Staat.
Gratis advies voor alcoholintoxicatie?
Gratis advies inzake alcoholintoxicatie is mogelijk wanneer u geniet van een rechtsbijstandsverzekering. Indien u moet verschijnen voor de Politierechtbank, contacteert u best een advocaat. Het is goed mogelijk dat u hier niets voor hoeft te betalen. In het verkeersrecht heeft u namelijk vaak recht op een gratis advocaat.
Wat is het verschil tussen alcoholintoxicatie en dronkenschap?
Het verschil tussen alcoholintoxicatie en dronkenschap is belangrijk gezien het twee volstrekt autonome en verschillende misdrijven zijn met elk hun eigen straffen. Het is mogelijk dat er sprake is van beide maar het is ook mogelijk dat er slechts sprake is van één van de twee.
Alcoholintoxicatie met herhaling.
Alcoholintoxicatie met herhaling wordt zwaarder gestraft. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen herhaling bij alcoholintoxicatie van de lichte graad en herhaling bij alcoholintoxicatie van de zware graad.