Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

Heb ik rechtsbijstand van een advocaat bij dronken sturen?

Heb ik rechtsbijstand van een advocaat bij dronken sturen?

Ook bij dronken sturen heeft u recht op de rechtsbijstand van een advocaat. Het is dus niet omdat het om uw eigen fout gaat, dat u geen recht heeft op juridische bijstand van een advocaat van uw keuze, betaald door uw rechtsbijstandsverzekeraar. Enige voorwaarde is dat het voertuig waarmee u dronken heeft gereden, gedekt is door een polis rechtsbijstand. Deze rechtsbijstandverzekering is vaak verbonden aan uw verplichte autoverzekering. In dat geval gaat het om een aanvullende rechtsbijstandverzekering. Indien u deze rechtsbijstandverzekering niet heeft als onderdeel van de autoverzekering, kan het ook zijn dat u een afzonderlijke rechtsbijstandsverzekering heeft afgesloten.

U kan dit te weten komen door met uw makelaar of verzekeringsmaatschappij contact op te nemen. Ook uw advocaat zal voor u nagaan of u gratis van diens diensten kunt gebruik maken.

De rechtsbijstandsverzekering dekt de kosten wanneer u om de een of andere reden voor de rechtbank moet verschijnen wanneer u een verkeersinbreuk heeft begaan of wanneer u met uw wagen het slachtoffer bent van een ongeval.  Uw rechtsbijstandverzekering dekt uw kosten van de advocaat en de gerechtskosten.

Wat dekt de rechtsbijstandverzekering?

De rechtsbijstandverzekering zal ervoor zorgen dat zowel uw advocatenkosten als de gerechtskosten gedekt worden. Dit betekent dat u uw advocaat zelf niet dient te betalen. U heeft bovendien ook steeds de vrije keuze van de advocaat. De rechtsbijstandverzekering kan de advocaat niet in uw plaats kiezen. Zij kan u wel een advocaat voorstellen, maar u bent niet verplicht om deze te aanvaarden. De gerechtskosten zijn de kosten die verband houden met de zaak voor de rechtbank. Dit kunnen bijvoorbeeld de kosten zijn van de dagvaarding, maar ook de kosten van de gerechtsdeskundige of een tolk.

Voor wie geldt de rechtsbijstandverzekering?

De rechtsbijstandverzekering is van toepassing op alle verzekerden. Ze is dus niet van toepassing op enkel de verzekeringsnemer. Het is ook niet van belang of het om uw eigen voertuig gaat of niet. Indien u met een verzekerd voertuig rijdt, kan u beroep doen op de rechtsbijstandverzekering. Het is ook niet van belang of u uiteindelijk schuldig bent of niet, of u de dader of het slachtoffer bent. Uw hoedanigheid in de zaak speelt geen rol.

Wat dekt de rechtsbijstandverzekering niet?

Indien u bijvoorbeeld een ongeval veroorzaakt door dronkenschap zullen de kosten van het ongeval niet gedekt zijn door de rechtsbijstandverzekering. Dit zullen normaal gezien kosten zijn voor uw autoverzekering, die in bepaalde gevallen de uitbetaalde schade op u kan verhalen (regres).

De rechtsbijstandsverzekering komt ook niet tussen in de betaling van de geldboetes die u riskeert voor dronken sturen. Indien u voor de Politierechtbank verschijnt en deze uiteindelijk oordeelt dat u schuldig bent aan dronken sturen, riskeert u een geldboete van 200 tot 2000 EUR. Verhoogd met opdeciemen (x8), komt dit neer op een geldboete van 1.600 tot 16.000 EUR. Daarnaast riskeert u ook een rijverbod van ten minste een maand en ten hoogste vijf jaar of levenslang.

Verwante artikelen
Dronken rijden.
Dronken rijden houdt in dat u een voertuig bestuurt of een bestuurder begeleidt indien u in staat van dronkenschap verkeert of in een soortgelijke staat, als gevolg van het gebruik van drugs of van geneesmiddelen. De staat van dronkenschap betekent volgens het Hof van Cassatie dat u niet meer de aanhoudende beheersing van uw daden bezit, zonder noodzakelijk het bewustzijn erover te hebben verloren.
Dronken rijden in staat van herhaling
Dronken rijden in staat van herhaling betekent dat u zich opnieuw bezondigt aan dronkenschap achter het stuur, binnen een termijn van drie jaar nadat de Politierechter u reeds heeft veroordeeld voor dronkenschap.
Welke boetes riskeer ik bij dronken rijden?
Welke boetes u riskeert bij dronken rijden, wordt bepaald in artikel 35 van de Wegverkeerswet, dat de straffen voor dronken rijden bepaalt: “Met geldboete van 200 euro tot 2000 euro en met het verval van het recht tot besturen van een motorvoertuig voor een duur van ten minste een maand en ten hoogste vijf jaar of levenslang, wordt gestraft hij die op een openbare plaats een voertuig of een rijdier bestuurt of een bestuurder begeleidt met het oog op de scholing, terwijl hij in staat van dronkenschap verkeert of in een soortgelijke staat met name ten gevolge van het gebruik van drugs of van geneesmiddelen.”
Wat riskeert u bij alcoholintoxicatie of dronkenschap?
Wat u riskeert bij alcoholintoxicatie hangt af van het alcoholgehalte. U overschrijdt de wettelijk toegelaten grens reeds vanaf 0,5 promille of 0,22 mg/l UAL (=uitgeademde alveolaire lucht). 
Gedronken en betrokken bij een verkeersongeval?
Als u gedronken heeft en betrokken bent bij een ongeval, riskeert u heel wat. Wanneer u het ongeval heeft veroorzaakt doordat u gedronken heeft, bent u niet alleen strafrechtelijk aansprakelijk voor een aantal misdrijven, maar bent u ook burgerrechtelijk aansprakelijk voor de schade die u heeft toegebracht aan de anderen.
Heb ik recht op gratis advies inzake dronken sturen?
Wist u dat u meestal gratis advies kan krijgen van een advocaat wanneer u vervolgd wordt voor dronken sturen? Deze kosten worden immers gedekt door de rechtsbijstandverzekering van het voertuig waarmee de verkeersinbreuk werd gepleegd.
Wat is het verschil tussen alcoholintoxicatie en dronkenschap?
Het verschil tussen alcoholintoxicatie en dronkenschap is belangrijk gezien het twee volstrekt autonome en verschillende misdrijven zijn met elk hun eigen straffen. Het is mogelijk dat er sprake is van beide maar het is ook mogelijk dat er slechts sprake is van één van de twee.
Kom ook alles te weten over:
Alle artikelen op een rijtje: