Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

01/06/2020

Hoe besliste de Politierechtbank van Antwerpen over een voertuig dat werd weggetakeld door de politie?

Voertuig getakeld tijdens vakantie.

Tijdens een reis in het buitenland krijgen de eigenaars van een voertuig het bericht dat hun voertuig getakeld zou worden door de politie. De eigenaars van het voertuig hadden hun woning ter beschikking gesteld van een productiehuis voor televisieopnames en blijkbaar had een van de medewerkers hun voertuig verplaatst van de oprit naar de openbare weg.

Het voertuig zou worden overgezet naar een nieuwe vennootschap en daardoor was de administratie niet volledig in orde. De eigenaars hadden echter nooit hun toestemming gegeven om het voertuig te verplaatsen. Ze konden hun voertuig ook nooit hebben verplaatst want ze op reis! Ten slotte had de politie vastgesteld dat een van de personeelsleden van het productiehuis de sleutels van het voertuig op zak had, maar diens gegevens werden niet genoteerd…

Gedagvaard voor de Politierechtbank Antwerpen, Afdeling Antwerpen.

De eigenaar werd uiteindelijk gedagvaard voor de Politierechtbank voor de volgende  verkeersinbreuken:

  1. Als eigenaar van een motorrijtuig, nl. een motorfiets dit rijtuig in het verkeer gebracht te hebben of toegelaten te hebben dat het werd gebracht in het verkeer op de openbare weg of op terreinen, die toegankelijk zijn voor het publiek of slechts voor een zeker aantal personen die het recht hebben om er te komen, zonder dat de burgerrechtelijke aansprakelijkheid, waartoe dit motorrijtuig aanleiding kan geven, gedekt was door een verzekering welke aan de bepalingen van deze wet voldoet en waarvan de dekking niet is geschorst (art. 1, 2 par. 1, 20, 22 par. 1, 24, 28 en 29 van de wet van 21 november 1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen)
  2. Een voertuig in het verkeer op de openbare weg te hebben gebracht dat niet was ingeschreven of dat de nummerplaat niet droeg die bij de inschrijving werd toegekend (art. 2 par . 1 van het KB van 20 juli 2001, art. 29§2 van de Wegverkeerswet).

Diegene die het voertuig uiteindelijk had verplaatst werd niet gedagvaard!

De uitspraak van de Politierechtbank Antwerpen, Afdeling Antwerpen?

De eigenaar werd over de gehele lijn vrijgesproken en dient geen geldboete of gerechtskosten te betalen.