Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

01/08/2020

Hoe besliste de Politierechtbank van Hasselt over een vals positief resultaat voor cannabis bij een speekseltest

Positieve speekseltest voor cannabis en morfine.

Een voertuig dat in een niet zo goede staat verkeer wordt uit het verkeer gehaald en onderworpen aan een controle.

De politiediensten merken op dat er nog een restje cannabis op de achterbank van de auto ligt en onderwerpen de bestuurder aan een speekseltest.

De speekseltest geeft het gebruik van drugs aan, nl. cannabis én morfine, zodat er door een dokter bloed getrokken wordt. Het rijbewijs wordt ingetrokken voor 15 dagen.

Uit de bloedanalyse blijkt enkel een niet-toegelaten hoeveelheid morfine in het bloed te zitten. De speekseltest gaf dus een vals positief resultaat voor cannabis.

De bestuurder gebruikt echter methadon om van een heroïneverslaving af te geraken en rijdt daardoor niet onder invloed.

Gedagvaard voor de Politierechtbank Limburg, Afdeling Hasselt.

De bestuurder werd toch gedagvaard voor de Politierechtbank voor de volgende verkeersinbreuk:

Op een openbare plaats een voertuig of een rijdier te hebben bestuurd, of een bestuurder te hebben begeleid met het oog op scholing, terwijl de speekselanalyse bedoeld in artikel 62ter §1 van de wet betreffende de politie over het wegverkeer, of de bloedanalyse bedoeld in artikel 63 §2 van dezelfde wet, de aanwezigheid in het organisme aantoont van een van de volgende stoffen die de rijvaardigheid beïnvloeden en waarvan het gehalte gelijk is aan of hoger dan het gehalte bepaald in artikel 62ter §1 van voornoemde wet voor de speekselanalyse en in artikel 63§2 van dezelfde wet voor de bloedanalyse (art. 37bis §1, 1°, art. 38§1, 1° van de wet betreffende de politie over het wegverkeer - KB tot coördinatie van 16 maart 1968)

De uitspraak van de Politierechtbank Limburg, Afdeling Hasselt?

De bestuurder was reeds kort voordien veroordeeld voor identieke feiten die zich later hadden afgespeeld. De Rechter heeft hier rekening mee gehouden door de bestuurder niet opnieuw zwaar te straffen.

De bestuurder werd veroordeeld tot :

-  Voor de enige tenlastelegging (= aanwezigheid verdovende middelen):

  • Een geldboete van 200,00 EUR X 8 = 1.600,00 EUR, die volledig met uitstel werd toegekend zodat de effectief te betalen geldboete 0,00 EUR bedraagt
  • Een rijverbod van 30 dagen, waarvan 22 dagen met uitstel werden toegekend zodat het uit te voeren rijverbod  8 dagen bedraagt, evenwel nog verminderd met de periode van onmiddellijke intrekking zodat het effectieve rijverbod 0 dagen bedraagt

Er werd andermaal toepassing gemaakt van art. 42 Wegverkeerswet waardoor de bestuurder lichamelijk en geestelijk ongeschikt werd bevonden om een motorvoertuig te besturen.

De bestuurder werd ook veroordeeld tot een bijdrage van 200,00 EUR in het Slachtofferfonds, zijnde een verplichte (administratieve) bijdrage die de Politierechter dient op te leggen van zodra men veroordeeld werd tot een geldboete vanaf 26,00 EUR (x 8).

De bestuurder werd tenslotte ook nog veroordeeld tot een bijdrage in het Begrotingsfonds voor juridische tweedelijnsbijstand t.b.v. 20,00 EUR en tot de gerechtskosten (kosten van dagvaarding, bloedanalyse, speekseltest e.d.) die +/- 300,00 EUR bedragen

Deze gerechtskosten worden normaal gezien terugbetaald aan de bestuurder door de verzekeringsmaatschappij van zodra deze alles betaald heeft.