Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

17/11/2020

Hoe besliste de Politierechtbank van Sint-Niklaas over het rijden onder invloed van alcohol, zonder geldig rijbewijs, zonder voorrang te hebben verleend en na een accident te hebben veroorzaakt?

Achter het stuur gekropen na het drinken van enkele glazen alcohol.

Een man zit thuis na een pijnlijke echtscheiding en nuttigt enkele glazen alcohol. De ex-partner belt en vraagt om de rest van zijn documenten op te halen.  Er zouden nog enkele belangrijke documenten bij haar thuis liggen en hij moest die direct komen halen, anders zouden ze verbrand worden…

De man had de documenten nodig voor zijn werk en voor de bank en wist dat zijn ex daartoe in staat kon zijn zodat hij, niettegenstaande hij gedronken had, toch in de auto kroop. Op een zeer donker kruispunt verleent de bestuurder echter geen voorrang en komt het tot een aanrijding. Bij nazicht van het rijbewijs van de bestuurder blijkt tevens dat hij niet reed met een geldig rijbewijs omdat hij opnieuw proeven moest afleggen ingevolge een oude veroordeling…

Gedagvaard voor de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Sint-Niklaas.

De bestuurder werd gedagvaard voor de Politierechtbank voor de volgende  verkeersinbreuk:

  1. Als bestuurder van een voertuig op de openbare weg, nagelaten te hebben voorrang te verlenen (art. 12.3.1 lid 1 van het KB van 1 december 1975 – De Wegcode, art. 29 §1 lid 3 en 38 §1, 3° van de Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer)
  2. Als bestuurder van een voertuig op de openbare weg niet, in alle omstandigheden,  hebben kunnen stoppen voor een hindernis die kon worden voorzien
    (art. 10.1.3° van het KB van 1 december 1975 – De Wegcode – art. 29 §1 lid 3 en 38 §1, 3° van de Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer)
  3. op een openbare plaats een voertuig of een rijdier te hebben bestuurd, of een bestuurder te hebben begeleid met het oog op scholing, terwijl de ademanalyse een alcoholconcentratie van ten minste 0,35 milligram per liter uitgeademde alveolaire lucht heeft gemeten of de bloedanalyse een alcoholconcentratie van ten minste 0,8 gram per liter bloed heeft aangegeven, namelijk een alcoholconcentratie van 0,76 mg/l, terwijl het misdrijf aan zijn/haar persoonlijk toedoen te wijten is (art. 34§2. 1° en 38§1 .1° Wegverkeerswet)
  4. zonder het bij artikel 38 §3 voorgeschreven onderzoek uitgesproken bij een in kracht van gewijsde gegaan vonnis van de Politierechtbank, met goed gevolg te hebben ondergaan, op een openbare plaats een motorvoertuig behorende tot de categorie bedoeld in de beslissing van de vervallenverklaring te hebben bestuurd of een bestuurder met het oog op de scholing te hebben begeleid  (art. 48.2° en 38 Wegverkeerswet)
De uitspraak van de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Sint-Niklaas?

De bestuurder werd veroordeeld tot :

Voor de tenlastelegging  A & B samen (= geen voorrang en het ongeval):

  • Een geldboete van 25,00 EUR X 8 = 200,00 EUR;
  • Een rijverbod van 8 dagen

Voor de tenlastelegging C (= alcoholintoxicatie):

  • Een geldboete van 350, 00 EUR X 8 = 2.800,00 EUR
  • Een rijverbod van 3 maand (= 90 dagen)

Voor de tenlastelegging D (= niet afleggen proeven):

  • Een geldboete van 500,00 EUR X 8 = 4.000,00 EUR waarvan 250,00 EUR x 8  met uitstel werd toegekend zodat de effectief te betalen geldboete 250,00 EUR x 8 =  2.000,00 EUR bedraagt;
  • Een rijverbod van 3 maand (= 90 dagen)

Het gedeelte van de straf toegekend met uitstel betekent dat de bestuurder hiervan iss vrijgesteld,  tenzij hij binnen een periode van 3 jaar vanaf het in kracht van gewijsde treden van de uitspraak (van zodra er geen beroep meer mogelijk is) nieuwe “strafbare feiten” zou plegen. In dit geval kan het gedeelte dat u met uitstel heeft gekregen toch effectief worden, hetzij evenwel onder bepaalde voorwaarden.

De bestuurder werd ook veroordeeld tot twee bijdragen van 200,00 EUR in het Slachtofferfonds, zijnde een verplichte (administratieve) bijdrage die de Politierechter dient op te leggen van zodra men veroordeeld werd tot een geldboete vanaf 26,00 EUR (x 8).

De bestuurder werd tenslotte ook nog veroordeeld tot een bijdrage in het Begrotingsfonds voor juridische tweedelijnsbijstand t.b.v. 20,00 EUR en tot de gerechtskosten (kosten van dagvaarding, bloedanalyse, speekseltest e.d.) die +/- 80,00 EUR bedragen

Deze gerechtskosten worden normaal gezien terugbetaald aan de bestuurder door de verzekeringsmaatschappij van zodra deze alles betaald heeft.