Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

19/07/2017

Medicinale cannabis in het verkeer?

Onlangs verscheen een bericht in de media over een bestuurder die een positieve speekseltest had afgelegd na gebruik van medicinale cannabis.

Een bestuurder gebruikte op doktersadvies de spray Sativex, een vorm van medicinale cannabis die erkend wordt in ons land.

Bij een controle werd hij tegengehouden en heeft hij geantwoord dat hij op doktersadvies “medicinale cannabis” gebruikte, nl. deze spray waar je zogezegd niet high van zou worden.

Is het mogelijk dat je positief test op een speekseltest, ook al ben je niet (meer) high na het gebruik van (medicinale) cannabis of andere drugs?

De huidige procedure

Hoe verloop de huidige procedure inzake het opsporen van drugs in het verkeer?

De checklist.

Bij de huidige procedure wordt er gestart aan de hand van een checklist.

De checklist bestaat uit zeven categorieën (ogen, gezicht, gedrag, gemoedstoestand, taal, gang en andere) met elk een aantal uiterlijke kenmerken (voor ogen bijvoorbeeld glanzende of tranende ogen). Bij een controle door de politie kan er in principe slechts overgegaan worden tot een speekseltest als men ten minste drie kenmerken kan aanduiden over minstens twee categorieën.

Als er zich een ongeval heeft voorgedaan kan er echter onmiddellijk tot de speekseltest worden overgegaan zonder dat de checklist eerst moet worden overlopen. Dit kan zowel voor de dader van het verkeersongeval zijn als iedere andere persoon die het ongeval mee heeft kunnen veroorzaken, en dus ook het slachtoffer.

De speekseltest.

Wanneer er volgens de checklist voldoende aanwijzingen van recent druggebruik zijn, zal men de bestuurder vragen een speekseltest te ondergaan. De speekseltest die in België wordt gebruikt is de Drugwipe® 5+ (merk: Securetec).

Het resultaat van de speekseltest zal niet in elk geval in aanmerking genomen worden, omdat er grenswaarden van de op te sporen stoffen voorzien zijn in de wet:

Welke drugs zijn er nu opspoorbaar? Amfetamine (speed), morfine en cocaïne spreken voor zich. THC is een actief bestanddeel van cannabis, MDMA of xtc behoort tot de groep van synthetische drugs en 6-acetylmorfine is een metaboliet van heroïne.

Hoe lang zijn deze drugs opspoorbaar in speeksel? THC maximum tot veertien uur na gebruik, amfetamines van tien minuten bij zeer gering gebruik tot drie dagen bij intensief gebruik, cocaïne 24 tot 72 uur na gebruik en xtc van tien minuten tot 72 uur na gebruik.

Beveiligingsmaatregel.

Indien u positief test op een speekseltest, zal u worden onderworpen aan een beveiligingsmaatregel en is het u verboden om twaalf uur lang een voertuig te besturen.

Via de procureur des Konings kan dit eventueel uitgebreid worden met een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor maximum vijftien dagen.

Indien later blijkt dat de speekseltest een vals resultaat zou gegeven hebben (de kans is klein, maar bestaande), wordt er niet voorzien in een compensatie!

Speeksel/bloedanalyse.

Na een positieve speekseltest volgt een speeksel- of bloedanalyse. Enkel bij een positieve speeksel- of bloedanalyse (indien uw staal bij deze analyse bepaalde grenswaarden overstijgt) kan u vervolgd (en eventueel veroordeeld) worden door de Politierechtbank.

Enkel en alleen op basis van een positieve speekseltest kan u niet vervolgd worden op basis van de aanwezigheid van drugs in uw lichaam.

Enkel en alleen indien u in een duidelijke staat van “dronkenschap” zou verkeren (maar dan niet ten gevolge van alcohol) en geen controle meer hebben over uw daden, kan u wel nog vervolgd worden (evenwel op basis van andere criteria).

Conclusie

In België is het strafbaar om een voertuig te besturen wanneer de aanwezigheid in het lichaam van een aantal stoffen die de rijvaardigheid beïnvloeden is aangetoond. Er wordt dus niet gezegd dat de bestuurder onder invloed moest zijn of dat zijn rijvaardigheid moest aangetast zijn door die stoffen.

Van de stoffen wordt enkel gezegd dat ze de rijvaardigheid eventueel kunnen beïnvloeden.

De klemtoon in de huidige wetgeving ligt dus duidelijk op recent druggebruik en niet zozeer op “onder invloed van drugs” rijden.

De bestuurder die– op doktersadvies - de spray Sativex gebruikt, zal allicht positief testen op de aanwezigheid van THC en indien de hoeveelheid THC in het bloed bepaalde waarden overstijgt kan hij hier ook voor vervolgd worden, zelfs indien er geen enkele invloed op de rijvaardigheid merkbaar zou zijn.

Dit is eveneens het geval bij de bestuurder die ’s avonds een joint rookt en de ochtend nadien met de auto rijdt. De bestuurder zal niet meer high zijn en er zal geen invloed merkbaar zijn op de rijvaardigheid, maar de hoeveelheid THC zal de grenswaarden allicht overstijgen.

De reden voor de focus op recent druggebruik i.p.v. de invloed op de rijvaardigheid kan worden verantwoord doordat het momenteel nog niet exact mogelijk is om met precisie te kunnen zeggen wanneer drugs en geneesmiddelen een invloed hebben op de rijvaardigheid.

In tegenstelling tot alcohol is er geen eenvoudige relatie tussen de concentratie in het lichaam en de invloed op het rijvermogen.

Van zodra het met de huidige wetenschappelijke ontwikkelingen mogelijk is om vast te stellen vanaf wanneer er een invloed op het rijvermogen merkbaar dient de wetgeving ons inziens zo snel mogelijk te worden aangepast.

Het zal echter allicht nog enige tijd duren alvorens dit effectief mogelijk en daarenboven duurt het ook steeds enige tijd alvorens een wijziging wordt doorgevoerd in de wetgeving.

Voorzichtigheid is dus geboden bij het gebruik van (medicinale) cannabis in het verkeer.