Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

09/12/2020

Hoe besliste de Politierechtbank van Sint-Niklaas over een vluchtmisdrijf na aanrijding met een boom?

Een jongeman is blijven plakken in de kantine van zijn voetbalploeg.  Omstreeks twee uur 's nachts is hij met zijn lichte bestelwagen beginnen slippen, en reed hij tegen een boom.  Door de impact van de aanrijding schoof de bestelwagen naar de overkant van de rijbaan en kwam in de gracht terecht. Daar heeft de bestuurder nog getracht om uit de gracht te rijden, maar dit is niet gelukt. De bestuurder liet de bestelwagen met open deuren achter en ging te voet naar huis. Hij besefte niet dat hij toen vluchtmisdrijf pleegde. De bestelwagen geraakte zwaar beschadigd, maar ook een aantal bomen en de omheining langs de wei werden zwaar beschadigd.

Een buurtbewoner hoorde een luide knal, maar wist niet vanwaar die kwam. Op basis van de boorddocumenten kwam de Politie de bestuurder op het spoor.  Deze weigerde de toegang tot zijn woning. Ook weigerde hij een ademtest af te leggen.  De volgende morgen werd het voertuig getakeld en de brandweer kwam ter plaatse om de straat op te kuisen.

Na enkele dagen konden de verbalisanten de bestuurder verhoren en verklaarde deze achter het stuur in slaap te zijn gevallen. Hij verklaarde dat hij er zich niet van bewust was dat hij vluchtmisdrijf had gepleegd, vermits hij zijn wagen had achtergelaten, en dat hij de volgende ochtend de takeldienst zou bellen. Op de vraag waarom hij onmiddellijk na het ongeval de toegang tot zijn woning had geweigerd antwoordde de bestuurder dat hij in het verleden een aantal slechte ervaringen heeft gehad met de politie, waardoor hij eerder argwanend tegenover het gezag staat. 

De bestuurder werd vervolgd voor de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Sint-Niklaas voor:
  • Het niet voortdurend in de hand te hebben gehad van zijn voertuig
  • Het niet kunnen stoppen voor een voorzienbare hindernis
  • Vluchtmisdrijf
De uitspraak van de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Sint-Niklaas

De bestuurder werd veroordeeld tot volgende straf, voor alle tenlasteleggingen samen:

  • een geldboete van 200,00 EUR x 8 = 1.600,00 EUR
  • Een rijverbod van 2 maanden ofte 60 dagen