Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

07/02/2020

Hoe besliste de Politierechtbank van Aalst over een snelheidsovertreding (30 km te hard) binnen de bebouwde kom?

Wat riskeert u wanneer u 84 km/u reed in de bebouwde kom?

Deze casus gaat over een man die 84 km/u reed in de bebouwde kom. Wat waren de feiten? Bij een snelheidscontrole in het kader van de flitsmarathon in 2017 werd een bestuurder na middernacht geflitst in de bebouwde kom aan een snelheid van 90 km/u, na correctie herleid tot 84 km/u.

De bestuurder overschreed de maximaal toegelaten snelheid met meer dan 30 km/u binnen de bebouwde kom. De Wet voorziet in dat geval een verplicht rijverbod  van minimaal 8 dagen. De bestuurder werd onmiddellijk staande gehouden door een patrouille in de buurt en zijn rijbewijs  werd gelet op overschrijding met meer dan 30 km/u voor een periode van 15 dagen ingetrokken!

De bestuurder was op het moment van de overtreding op weg naar huis na een werk gerelateerde meeting en was in gedachten verzonken over het verloop van de bijeenkomst die grote implicaties zou kunnen hebben voor de toekomst van zijn bedrijf.

Daarenboven kwam de bestuurder van een zone waar de maximaal toegelaten snelheid 70 km/u bedraagt plots in de bebouwde kom terecht en vertoonde de baan net voor deze overgang een dalend wegdek.

Dit alles had er toe geleid dat hij de maximaal toegelaten snelheid onbewust en zeker niet kwaadwillig overschreden had. De bestuurder heeft geen aanbod tot minnelijke schikking ontvangen, maar moest zich onmiddellijk verantwoorden voor de Politierechter.

Hoe luidde de tenlastelegging?

De bestuurder werd uiteindelijk gedagvaard voor de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Aalst voor de volgende  verkeersinbreuk:

"Als bestuurder van een voertuig op de openbare weg, binnen een bebouwde kom de maximum toegelaten snelheid van 50 km/u te hebben overschreden, te weten aan een gecorrigeerde snelheid van meer dan 80 km/u (art. 11.1 van het KB van 1 december 1975;; art. 29§3 van de wet betreffende de politie over het wegverkeer – KB tot coördinatie van 16 maart 1968)".

Welke straf kreeg de bestuurder van de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Aalst?

De bestuurder werd veroordeeld tot een geldboete van 50,00 EUR x 8 = 400,00 EUR. Daarboven kreeg hij ook nog een rijverbod van 20 dagen opgelegd, evenwel verminderd met de periode van onmiddellijke intrekking (15 dagen) zodat het effectieve gedeelte 5 dagen bedroeg.

Het herstel in het recht tot sturen werd niet afhankelijk gemaakt van het slagen voor het theoretisch en praktisch examen en het slagen voor de medische en psychologische proeven.

Ten slotte diende de bestuurder ook nog de gerechtskosten te betalen (+/- 80  EUR) en een bijdrage in het Slachtofferfonds t.b.v. 200,00 EUR + een bijdrage in het fonds voor de juridische tweedelijnsbijstand t.b.v. 20,00 EUR.