Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

19/01/2020

Hoe besliste de Politierechtbank van Dendermonde over een oldtimer die rondreed zonder keuring?

Geflitst aan 52 km/uur..

Een bestuurder reed met zijn oldtimer Rolls Royce naar de keuring omdat zijn keuringsbewijs reeds jaren geleden was vervallen. De wagen had verschillende technische problemen gehad die hij allemaal had verholpen, reden waarom de auto reeds een tweetal jaren in de garage had gestaan.   Alvorens naar de keuring te rijden, maakte de bestuurder een korte omweg om eerst nog te tanken.  

Onder weg naar het tankstation werd de wagen echter geflitst aan een gecorrigeerde snelheid van amper 52 km/u (vastgesteld 58 km/u). Nadien kreeg de oldtimer motorpech en is hij uiteindelijk niet naar de autokeuring gegaan.

De wagen was wel verzekerd en reed met zijn originele plaat.

De bestuurder werd vervolgd voor de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Dendermonde voor de volgende overtredingen:

De bestuurder werd vervolgd voor het rijden met een vervallen keuringsbewijs en voor een beperkte snelheidsovertreding.

Wat besliste de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Dendermonde?

De Politierechter had oren naar het verhaal van de man, en veroordeelde hem voor de vervallen keuring tot een effectieve geldboete van 25,00 EUR x 6 = 150,00 EUR, en voor de snelheidsovertreding tot een effectieve geldboete van 15,00 EUR x 6 = 90,00 EUR. Er werd geen bijdrage in het slachtofferfonds opgelegd. 

Mag u met uw niet-gekeurd voertuig naar de keuring?

Volgens art. 24 van het KB van 15.03.1968 mag een bestuurder zich in dergelijk geval naar de keuring begeven met een leeg voertuig en langs de kortste weg tussen de autokeuring en de exploitatiezetel van de titularis van het voertuig.

De bestuurder mocht in casu dus zeker naar de keuring rijden, maar mocht daarbij geen omweg maken om te tanken, tenzij het tankstation op de kortste weg naar de keuring gelegen zou hebben.

In principe was het beter geweest indien de bestuurder effectief naar de keuring zou geweest zijn, zelfs al was het enkel en alleen om het voertuig te laten afkeuren. Nu was er geen enkel bewijs dat de man daadwerkelijk op weg was naar de keuring.

De Politierechter is om die reden niet ingegaan op de vraag van de verdediging om opschorting van de veroordeling te bekomen. Daarentegen heeft de Politierechter wel rekening gehouden met de omstandigheden door een relatief lichte bestraffing op te leggen.

Anderen lazen ook
Hoe besliste de Politierechtbank van Kortrijk over een bestuurder zonder geldig rijbewijs om met een aanhangwagen te rijden?
De ademtest is positief (de bestuurder blaast “safe”), maar er blijkt een probleem te zijn met het rijbewijs van de bestuurder. De bestuurder beschikt over een rijbewijs B, maar de maximaal toegelaten massa van de aanhangwagen is te hoog. Vanaf een bepaalde massa dient men te beschikken over een rijbewijs BE. Dit betekent dat de bestuurder reed zonder een geldig rijbewijs.
Hoe besliste de Politierechtbank van Vilvoorde over een ongeval met gekwetsten in staat van alcoholintoxicatie?
Een man met enkel pinten te veel op reed  geïntoxiceerd richting een rondpunt waar het tot een aanrijding kwam bij het naderen van het rondpunt. Blijkbaar stond de auto vóór de bestuurder stil, wat niet normaal was. Er was immers geen enkele reden daarvoor. De aanrijding gebeurde nog enkele tientallen meters voor de oprit van het rondpunt en er was geen filevorming.
Wordt de foto van de overtreding meegestuurd als ik geflitst ben?
Bij iedere snelheidsovertreding of bij het rijden door het rode licht vastgesteld door een bemand of onbemand flitstoestel maakt het flitstoestel automatisch een foto van de overtreding. De bestuurder ontvangt momenteel nooit automatisch de foto van deze overtreding. Volgens de woordvoerder van Justitie zouden er wel plannen zijn om dit in de toekomst aan te passen.
Een rechtsbijstandsverzekering? Gratis advies bij dagvaarding voor de Politierechtbank.
In de meeste gevallen bevat uw autoverzekering ook een rechtsbijstandsverzekering. Wanneer je gedagvaard bent voor de Politierechtbank, kan je vrij uw advocaat kiezen om u te verdediging, en dit op kosten van de verzekeraar.