Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

11/10/2019

Hoe besliste de Politierechtbank van Leuven wanneer men per ongeluk door het rood reed?

Door het rood licht gereden tijdens het naar links afslaan.

Aan een kruispunt met verkeerslichten en voorsorteerstroken was een bestuurder aan het wachten om links af te slaan. Er stonden ook nog enkele voertuigen voor hem te wachten om linksaf te slaan. Achter de bestuurder stond een combi van de politie, die ook links wil afslaan. De bestuurder is zich van geen kwaad bewust, volgt de stroom aan voertuigen en slaat links af. Bij het links afdraaien reed de man per ongeluk door het rood.

Enkele dagen later ontving de bestuurder een uitnodiging van de politie om zich aan te bieden op het politiekantoor.

De politie deede hem mee dat hij zijn gsm zou gebruikt hebben tijdens het rijden en dat hij door het rode licht zou gereden zijn. De bestuurder herinnert zich echter niet door het rood te hebben gereden: hij volgde de voertuigen en had niet meer naar het licht gekeken. Maar gaf toe dat hij mogelijks door het rood was gereden.

Hij betwistte wel zijn gsm te hebben vastgehad. De politie gaf uiteindelijk ook toe dat men zich had vergist hierin.

De man werd gedagvaard voor de Politierechtbank omdat hij door het rood was gereden.

Voor de Politierechtbank Leuven wegens het negeren van het rode licht.

De bestuurder werd gedagvaard voor de Politierechtbank voor de volgende verkeersinbreuk:

"Als weggebruiker of bestuurder van een voertuig op de openbare weg, nagelaten te hebben zich te gedragen naar de verkeerslichten, verkeersborden en wegmarkeringen, regelmatig naar de vorm, voldoende zichtbaar en overeenkomstig de voorschriften van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg aangebracht, namelijk: een rood licht of een rode pijl die betekenen dat het verboden is de stopstreep of, zo er geen stopstreep is, het verkeerslicht zelf, voorbij te rijden." (art. 5 en 61.1, 1° van de Wegcode, art. 29, §1, 2e lid en 38§1.3° van de Wegverkeerswet).

Welke straffen kreeg de bestuurder van de Politierechtbank Leuven?

De bestuurder werd veroordeeld tot:

  • Een geldboete van 30,00 EUR X 8 = 240,00 EUR waarvan de helft met uitstel zodat de effectief te betalen geldboete 120,00 EUR bedroeg.
  • Een effectief rijverbod van 8 dagen (het minimum).

Ten slotte diende de bestuurder ook nog de gerechtskosten te betalen (+/- 80 EUR) en een bijdrage in het Slachtofferfonds t.b.v. 200,00 EUR bovenop een bijdrage in het fonds voor de juridische tweedelijnsbijstand t.b.v. 20,00 EUR.

De bestuurder ging niet in beroep.

Anderen lazen ook
Hoe besliste de Politierechtbank van Dendermonde over een bestuurder die reed onder invloed van cannabis of andere drugs?
De politie houdt een gecoördineerde actie tegen rijden onder invloed van cannabis en andere drugs. Een bestuurder wordt aan de kant gezet. De Politie merkt een sterke cannabisgeur op wanneer het raam van het voertuig opengaat. De bestuurder geeft toe dagelijks cannabis te gebruiken omdat hij kampt met een hernia in zijn nek. Hij rookt om de pijn te verzachten en omdat de medicatie die hij vroeger nam uit de handel genomen is.
Hoe besliste de Politierechtbank van Sint-Niklaas wanneer men meer dan 55 km per uur te hard gereden heeft?
Meer dan 55 km per uur te hard gereden? Bij een snelheidscontrole in de bebouwde kom - waar de maximaal toegelaten snelheid 50km/u bedraagt - wordt een dame op Motorfiets Honda Fireblade geflitst aan 111 km/u.
Hoe besliste de Politierechtbank van Gent over een slachtoffer van een verkeersongeval, die men toch vervolgt voor vluchtmisdrijf?
Het slachtoffer van een verkeersongeval, en toch vervolgd voor vluchtmisdrijf? Het slachtoffer van een verkeersongeval, en toch vervolgd voor vluchtmisdrijf? Het overkwam een bejaard echtpaar. Het koppel Een bejaard echtpaar rijdt op een zonnige lentedag richting Colruyt. Op nog geen kilometer van het warenhuis naderen ze een rondpunt. Op dat ogenblik vlamt een jongeling met een blinkende Mini Cooper uit de tegenovergestelde richting over zijn rijvak waardoor de oudjes moeten uitwijken en tegen het verkeerseiland aan het begin van het rondpunt terechtkomen.  Het betreft een betonnen blok aan de kant van de rijbaan waar verkeersborden en – lichten opgesteld staan.
Hoe besliste de Politierechtbank van Oudenaarde over een geïntoxiceerde bestuurder van een motorfiets?
Geïntoxiceerd gereden met de motorfiets?