Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

27/09/2019

Hoe besliste de Politierechtbank van Sint-Niklaas wanneer men meer dan 55 km per uur te hard gereden heeft?

Geflitst aan 111km/u in de bebouwde kom.

Bij een snelheidscontrole in de bebouwde kom - waar de maximaal toegelaten snelheid 50km/u bedraagt - wordt een dame op Motorfiets Honda Fireblade geflitst aan 111 km/u.

Ondervraagd over haar snelheidsovertreding stelde de bestuurster dat zij zich niet bewust was van de inbreuk. Zij ging door een relatiebreuk en dus een moeilijke periode in haar leven, waardoor hij niet geconcentreerd rondreed...

Omdat zij werd geflitst met een onbemande camera, werd zij niet tegengehouden door de politie, en werd haar rijbewijs niet onmiddellijk ingetrokken.

De bestuurder kreeg geen aanbod tot minnelijke schikking. Enkele maanden later stond de gerechtsdeurwaarder voor haar deur en mocht zij zich gaan verantwoorden voor de Politierechtbank. De dame had ondertussen de motorfiets verkocht. Zij had nu een oude Renault Mégane gekocht die heel wat minder snel kon optrekking... 

Gedagvaard voor de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Sint-Niklaas.

De vrouw werd vervolgd voor de Politierechtbank. De aanklacht luidde: 

"Als bestuurder van een voertuig op de openbare weg, binnen de bebouwde kom, de maximum toegelaten snelheid van 54 km/u te hebben overschreden door aan een gecorrigeerde snelheid van 105 km/u (vastgestelde snelheid 111 km/u) te hebben gereden (art. 11.1 van de Wegcode; art. 29§3 van de wet betreffende de politie over het wegverkeer)."

Welke straf kreeg de motorrijdster van de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Sint-Niklaas?

Omdat de dame in kwestie nog nooit voor de Politierechter was moeten verschijnen, was de Politierechter redelijk mild. De motorrijdster werd veroordeeld tot:

  • Een geldboete van 80,00 EUR X 8 = 640,00 EUR waarvan 400,00 EUR  met uitstel, zodat de effectief te betalen geldboete 30,00 EUR x 8 =  240,00 EUR bedroeg.
  • Een effectief rijverbod van 15 dagen

Ten slotte diende de bestuurder ook nog de gerechtskosten te betalen (+/- 80 EUR), 200,00 EUR bijdrage in het Slachtofferfonds, bovenop een bijdrage in het fonds voor de juridische tweedelijnsbijstand t.b.v. 20,00 EUR.

De dame aanvaardde haar straffen en ging niet in beroep.