Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

28/11/2022
16/12/2021

Wat indien mijn rijbewijs onmiddellijk wordt ingetrokken?

Wat houdt de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs concreet in?

Tijdens de periode van onmiddellijke intrekking is het verboden een motorvoertuig te besturen waarvoor het ingeleverde rijbewijs vereist is. Dit betekent dus dat men wel nog voertuigen mag besturen waarvoor géén rijbewijs vereist is (bijvoorbeeld de bromfiets klasse A). 

Bestuurt men in de periode van intrekking toch een voertuig waarvoor het ingeleverde rijbewijs vereist is, zal u een zéér zware straf krijgen in toepassing van art. 30 Wegverkeerswet. U riskeert dan immers een gevangenisstraf van drie maanden tot twee jaar en/of een geldboete van 200,00 EUR tot 2.000,00 EUR (vermeerderd met de opdeciemen, momenteel dus minimum 1.600,00 EUR tot maximaal 16.000,00 EUR). U zal ook sowieso een rijverbod krijgen voor ten minste drie maanden en ten hoogste vijf jaar of zelfs levenslang.

Voor hoe lang wordt het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken?

De onmiddellijke intrekking van het rijbewijs bedraagt in principe 15 dagen. Van wanneer tot wanneer deze termijn loopt, staat niet in de Wet vermeld. Men neemt doorgaans aan dat deze termijn een aanvang neemt op de dag van de intrekking die men als dag 1 rekent. De intrekking geldt dus voor de volgende aansluitende 14 dagen, tot middernacht op de laatste dag.

De eerste dag is met andere woorden zelden een volledige dag. Als u geluk heeft, en het bevel is gegeven vijf minuten vóór middernacht, dan duurt uw eerste dag van het rijverbod slechts vijf minuten. Hoewel je moeilijk van geluk kan spreken natuurlijk, daar u de komende 14 dagen uiteraard uw rijbewijs kwijt bent.

Vermits het in de praktijk steeds de politiediensten zijn die het rijbewijs bij zich houden, is het geen probleem dat de termijn een einde zou nemen op een zaterdag, zondag of een feestdag. Als men het rijbewijs echter op het parket zou bewaren kan men het reeds in de loop van de laatste dag afhalen tijdens de openingsuren of indien de termijn verloopt op een zaterdag, zondag of een feestdag, mag men het rijbewijs afhalen op de laatste werkdag ervoor. De procureur des Konings kan wel vragen aan de politierechtbank om de intrekking te verlengen met maximaal 3 maanden. Dit gebeurt echter zelden en enkel in zeer ernstige gevallen.

Na verloop van de aanvankelijke 15 dagen of het verstrijken van de termijn van 3 maand is men verplicht het rijbewijs terug te geven.

Op basis van welke verkeersovertredingen kan het rijbewijs worden ingetrokken?

Voor de volgende verkeersovertredingen kan de Politie uw rijbewijs onmiddellijk intrekken.

  • Rijden onder invloed van alcohol of van andere stoffen

Uw rijbewijs kan worden ingetrokken wanneer u een voertuig bestuurt binnen de 6 uur na de vaststelling van minstens 0,35 milligram per liter uitgeademde alveolaire lucht (of 0,8 promille alcohol in het bloed). Daarnaast kan men het rijbewijs intrekken wanneer men een voertuig bestuurt binnen de 12 uur na de vaststellingen van een staat van dronkenschap of een soortgelijke staat ten gevolge van het gebruik van drugs of geneesmiddelen. Dit geldt ook wanneer er een bepaald minimumgehalte van THC, MDMA, morfine of cocaïne in een speekseltest wordt vastgesteld.

  • Vluchtmisdrijf

Indien u de vlucht neemt om zich aan de dienstige vaststellingen te onttrekken, en dus vluchtmisdrijf pleegt, kan men eveneens uw rijbewijs onmiddellijk intrekken.

  • Verkeersongeval

Wanneer er sprake is van een verkeersongeval dat klaarblijkelijk te wijten is aan een zware fout van de bestuurder en aan een ander ernstige verwondingen of de dood heeft veroorzaakt, kan de Politie uw rijbewijs onmiddellijk intrekken.

  • Rijden spijts verval van het recht tot sturen (= tijdens een rijverbod)

Wanneer een bestuurder of de persoon die de bestuurder begeleidt met het oog op de scholing, vervallen is verklaard van het recht tot het besturen van een motorvoertuig van de categorie van het voertuig dat wordt gebruikt (en dus rijdt tijdens een rijverbod).

  • Een overtreding van 2de, 3de of 4de graad

Wanneer er bij een overtreding van de 2de , 3de of 4de graad één of meer weggebruikers in gevaar zijn gebracht of de overtreding in gevaarlijke omstandigheden is begaan.

  • Een snelheidsovertreding

Het rijbewijs wordt onmiddellijk ingetrokken indien de bestuurder de toegelaten maximumsnelheid met meer dan 20 kilometer per uur heeft overschreden binnen een bebouwde kom, zone 30, schoolomgeving, woonerf of erf of indien de bestuurder de toegelaten maximumsnelheid met meer dan 30 kilometer per uur heeft overschreden, en de Politie de bestuurder kan intercepteren.

  • Tegenwerking van de opsporing en van de vaststelling van overtredingen

Het is verboden om een uitrusting of elk ander middel bij zich te hebben dat de vaststelling van overtredingen bemoeilijkt of verhindert. Doet u dit toch, dan kan men uw rijbewijs onmiddellijk intrekken.

  • Inbreuken m.b.t. het alcoholslot

Wanneer een bestuurder waarvan het rijbewijs beperkt is tot het besturen van motorvoertuigen die uitgerust zijn met een alcoholslot en de bestuurder een motorvoertuig bestuurt dat niet uitgerust is met een alcoholslot of niet voldoet aan de voorwaarden van het omkaderingsprogramma.

  • Belemmeren van het verkeer

Tenslotte kan men het rijbewijs ook onmiddellijk intrekken bij het belemmeren van het verkeer, zoals bij een trouwstoet of bij een blokkade.

De onmiddellijke intrekking maakt geen straf uit.

De onmiddellijke intrekking van het rijbewijs is niet te beschouwen als een straf, maar vormt een preventieve maatregel die ertoe strekt gevaarlijke bestuurders voor een bepaalde tijd uit het verkeer te verwijderen. Het is dus een veiligheidsmaatregel. 

Indien u na verloop van tijd voor de Politierechtbank dient te verschijnen, zal de Politierechter gelukkig wél rekening houden met de reeds ondergane periode van onmiddellijke intrekking. De periode van onmiddellijk intrekking zal men daarom in mindering brengen van het opgelegde rijverbod (tenzij men in die periode ook in de gevangenis verbleef). Een rijverbod van 2 maanden (= 60 dagen) zal dus bijvoorbeeld dus nog ‘maar’ 45 dagen bedragen als het rijbewijs ingetrokken geweest is voor de courante periode van 15 dagen.

Wat kan ik ondernemen tegen een onmiddellijke intrekking van mijn rijbewijs?

Volgens de Wet bepaalt het openbaar ministerie zelf of zij het rijbewijs al dan niet teruggeven.  Ofwel doet het openbaar ministerie dit op eigen initiatief, ofwel op verzoek van de houder ervan. Er is dus geen formele verzets- of beroepsmogelijkheid tegen de beslissing tot onmiddellijke intrekking van het rijbewijs, maar men kan wel vragen aan de procureur des Konings om het rijbewijs toch vroeger terug te geven. Vragen staat immers vrij.

U kan zich hiervoor best laten bijstaan door een advocaat, die samen met u een gemotiveerde brief kan opstellen met de vraag om het rijbewijs vroeger terug te krijgen. De kans is trouwens groot dat u in dat geval uw advocaat zelfs niet hoeft te betalen. Uw rechtsbijstandsverzekeraar zal in de meeste gevallen de kosten betalen verbonden aan dit verzoek tot teruggave.