Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

10/11/2018

Een cursus voor zware snelheidsovertreders?

Sensibilisering van snelheidsduivels.

In bepaalde gerechtelijke arrondissementen, zoals Mechelen, Leuven, Bergen en Doornik loopt een project rond de sensibilisering van ernstige snelheidsovertreders.  Het gaat om de cursus "Sta even stil bij snelheid".

Het Parket van de Procureur Des Konings kan u na een "zware" snelheidsovertreding uitnodigen om zo'n cursus te volgen, die wordt georganiseerd door de cel Driver Improvement van het BIVV (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid).

Het doel van dergelijke cursussen is u als overtreder bewust te laten worden van de risico's van overdreven snelheid. De cursus zou uiteindelijk moeten leiden tot minder gevallen van overdreven snelheid door het gebruik van de volgende methodieken:

  • Analyse van het rijgedrag
  • Praktijkdag in een rijvaardigheidscentrum
  • Persoonlijke bewustwording
Een brief met een folder en een code van het Parket.

Bent u geverbaliseerd voor een hoge snelheidsovertreding, dan kan het zijn dat het Parket u een brief toestuurt met een folder en een code.  Met deze code kan u zich binnen de maand inschrijven via de website van het B.I.V.V.. Men spreekt van een ernstige snelheidsovertreding indien de snelheid met meer dan 30 of 40 km/u wordt overschreden, binnen of buiten de bebouwde kom, of indien er sprake is van herhaling.

Zonder deze uitnodiging kan de cursus niet gevolgd worden. Ook kan de cursus maar één keer gevolgd worden.

U bent niet verplicht om in te gaan op de .vraag van het Parket.  Het volgen van de cursus is niet verplicht

De cursus.

Als u zich heeft ingeschreven, dient u binnen de tien dagen de kosten betalen, zijnde 390, 00 EUR.  De cursus bestaat uit 16 uren (!), verspreid over een namiddag in de week, een volledige weekdag en een weekendavond.  Tijdens de cursus besteedt men aandacht aan de analyse van uw rijgedrag, uw persoonlijke bewustwording en is er ook plaats voor een praktijkdag in een rijvaardigheidscentrum.

Wat zijn de gevolgen wanneer u met vrucht de cursus heeft gevolgd?

Het volgen van de cursus leidt spijtig genoeg niet tot seponering van uw dossier, of tot een vrijspraak.  U  zal sowieso nog een dagvaarding ontvangen om te verschijnen voor de Politierechtbank, maar... indien u de cursus gevolgd heeft, zal de Rechter daarvoor niet ongevoelig zijn en er rekening mee houden bij de beoordeling van uw zaak.  

Ook interessant