Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

20/11/2020

Hoe besliste de Politierechtbank van Aalst over een bestuurder die werd gedagvaard voor alcoholintoxicatie en dronken sturen?

Gedagvaard wegens alcoholintoxicatie en dronken sturen.

De bestuurster werd gedagvaard wegens alcoholintoxicatie en dronken sturen. Wat was haar verhaal? Rond drie uur ’s nachts rijdt een wagen met een defect achterlicht zigzaggend over de baan. Even rijdt de wagen zelfs op de linkerrijbaan tegen de rijrichting in. Een patrouillewagen van de Politie houdt het voertuig tegen en controleert de bestuurster.

Tijdens de controle van de boorddocumenten stellen de verbalisanten een ontegensprekelijke alcoholgeur vast bij de bestuurster. Vervolgens onderwerpt de Politie de bestuurster aan een alcoholanalyse die als resultaat ‘0,86 mg/l’ geeft. De bestuurster verklaart dat zij op stap is geweest en tussen 22 uur en 2 uur 30 uur vijf cocktails heeft gedronken.

In opdracht van de parketmagistraat van dienst gaat de Politie over tot het onmiddellijk inhouden van het rijbewijs voor 15 dagen wegens alcoholintoxicatie en dronken sturen.

Bovendien blijkt de bestuurster in staat van dronkenschap te verkeren, waarbij zij zich zeer agressief opstelt t.o.v. de Politie en deze toesnauwt dat zij zich beter met nuttigere zaken zou bezighouden.

De volgende uitwendige tekenen van dronkenschap stellen de agenten vast: 

- Wankele gang 

- Ontegensprekelijke alcoholgeur

- Moeilijke spraak

- Bloeddoorlopen ogen

- Slechte oriëntatie in tijd en ruimte

Tenslotte bleek ook nog het keuringsbewijs te zijn vervallen.

De bestuurster werd gedagvaard voor de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Aalst voor de volgende verkeersinbreuken:
  • Strafbare alcoholintoxicatie (A)
  • Dronken sturen (B)
  • Geen geldig keuringsbewijs (C)
  • Defect achterlicht (D)
De uitspraak van de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Aalst.

Voor de inbreuken A (alcoholintoxicatie) en B (dronken sturen) veroordeelde de Politierechter de vrouw tot een effectieve geldboete van 200,00 EUR x 5,5 = 1.100 EUR en tot een rijverbod van 2 maanden, waarvan één maand met uitstel. Omdat de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs werd in rekening gebracht, bedroeg het effectief gedeelte van het rijverbod nog slechts 15 dagen. De teruggave van het rijbewijs werd afhankelijk gemaakt van de het afleggen van medische en psychologische proeven.

Voor wat betreft de verkeersovertredingen C (afwezigheid geldig keuringsbewijs) en D (kapot achterlicht) werd de bestuurster veroordeeld tot een effectieve geldboete van 15,00 EUR x 5,5 = 82,50 EUR. De dame werd ook nog veroordeeld tot de verplichte bijdrage in het slachtofferfonds van 150,00 EUR en tot de gerechtskosten, begroot op 73,56 EUR. De kosten van de uitvoering van de medische en psychologische proeven zijn aftrekbaar van de geldboete. 

Anderen lazen ook
Hoe besliste de Politierechtbank van Sint-Niklaas over een snelheidsovertreding begaan met de wagen van een werkgever?
Een bestuurder werd geflitst voor een snelheidsovertreding met het voertuig van zijn werkgever. De man had te snel gereden omdat hij vanuit Oostende naar Antwerpen moest in minder dan een uur... Tijdens het laatste stuk in de bebouwde kom werd hij geflitst aan 81 km/u. Hij reed met een wagen van het bedrijf, maar dit was niet zijn eigen bedrijfswagen. Zijn werkgever ontving enkele dagen later het antwoordformulier dat de man ter goeder trouw invulde. Hij erkende de overtreding. Er waren geen factoren die in zijn voordeel pleitten.
Hoe besliste de Politierechtbank van Tongeren over een bestuurder met positieve ademtest?
Een toevallig passerende politiepatrouille merkt de auto op en stopt om een kijkje te nemen De verbalisanten merken een alcoholgeur op bij de bestuurder en besluiten hem aan een ademtest te onderwerpen. De ademtest bleek positief is.
Hoe besliste de Politierechtbank van Gent over een slachtoffer van een verkeersongeval, die men toch vervolgt voor vluchtmisdrijf?
Het slachtoffer van een verkeersongeval, en toch vervolgd voor vluchtmisdrijf? Het slachtoffer van een verkeersongeval, en toch vervolgd voor vluchtmisdrijf? Het overkwam een bejaard echtpaar. Het koppel Een bejaard echtpaar rijdt op een zonnige lentedag richting Colruyt. Op nog geen kilometer van het warenhuis naderen ze een rondpunt. Op dat ogenblik vlamt een jongeling met een blinkende Mini Cooper uit de tegenovergestelde richting over zijn rijvak waardoor de oudjes moeten uitwijken en tegen het verkeerseiland aan het begin van het rondpunt terechtkomen.  Het betreft een betonnen blok aan de kant van de rijbaan waar verkeersborden en – lichten opgesteld staan.
Hoe besliste de Politierechtbank van Brugge over een feestvierder met positieve ademtest?
Een bestuurder werd bij een willekeurige alcoholcontrole tegengehouden. Na een positieve ademtest legde hij ook een positieve ademanalyse af met een resultaat van 0,44 mg/l. De inbreuk werd begaan om 08u30 ’s morgens! De bestuurder was niet rechtstreeks van een feestje naar huis aan het rijden, maar was de avond ervoor op stap geweest met vrienden. Die ochtend reed hij gewoon naar de bakker...