Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

19/11/2020

Hoe besliste de Politierechtbank van Gent over een snelheidsduivel die niet wilde stoppen op de autosnelweg?

Achtervolgd door de Politie.

’s Nachts merkt een anoniem dienstvoertuig van de Politie, voorzien van een anpr camera ter hoogte van een afrittencomplex op de E40 een voertuig BMW op dat de parking naast de autosnelweg oprijdt. De politiewagen rijdt traag langs de parking waarop één van de passagiers van het verdachte voertuig naar het dienstvoertuig wijst. Hierop vertrekt het voertuig met hoge snelheid richting E40.

De patrouillewagen achtervolgt het voertuig en moet een snelheid halen van meer dan 200 km/uur om geen terrein te verliezen. Het voertuig gaat van het rechtse rijvak naar het linkse en terug met bruuske bewegingen, waardoor de vrachtwagenbestuurders in gevaar worden gebracht. Aan de eerstvolgende afrit verlaat de BMW de autosnelweg. De bestuurster parkeert haar wagen op de parking van een industrieterrein tussen de geparkeerde vrachtwagens en dooft de lichten.

Kort nadien treft de patrouillewagen het voertuig met inzittenden aan. Het voertuig wordt doorzocht maar er worden geen wapens of drugs aangetroffen.

De bestuurster verklaart dat zij niet wist dat zij achtervolgd werd door een politiewagen en dat zij uit angst was weggevlucht. Zij was met vrienden op vermaakuitstap geweest en was de parking langs de snelweg opgereden omdat haar passagiers naar het toilet moesten. Toen zij het voertuig met de camera’s had opgemerkt, is zij in paniek weggereden. Haar angst werd bevestigd doordat de wagen rechtsomkeert maakte en de achtervolging inzette.

De bestuurster moest zich verantwoorden voor de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Gent

Het rijbewijs van de bestuurster werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Zij werd gedagvaard voor de Politierechtbank voor de volgende verkeersinbreuken:

  • Overdreven snelheid: gecorrigeerd meer dan 188 km / uur;
  • Het in gevaar brengen van medebestuurders op de weg.
De uitspraak van de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Gent?

De Politierechter hechtte weinig geloof aan het verhaal van de bestuurster en veroordeelde haar tot een geldboete van 1.200,00 EUR, waarvan de helft met uitstel. Daarnaast kreeg zij een rijverbod van 3 maand, verminderd met de periode van onmiddellijke intrekking, én moest zij de theoretische, praktische, medische en psychologische proeven afleggen.