Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

24/01/2020

Hoe besliste de Politierechtbank van Dendermonde wanneer men 90 km per uur in de bebouwde kom reed?

92km/u gereden in plaats van 50km/u.

Een bestuurder overschreed in de bebouwde kom de toegelaten snelheid van 50 km per uur door te rijden aan een snelheid van meer dan 90 km per uur, na correctie herleid tot 92 km per uur.

De maximaal toegelaten snelheid werd daarbij overschreden met meer dan 30 km per uur binnen de bebouwde kom. In dat geval voorziet de Wet een verplicht rijverbod van minimaal 8 dagen.

De bestuurder verklaarde dat hij in de verleiding was gekomen om te snel te rijden door het late uur en het gebrek aan andere aanwezigen in het verkeer. Bovendien kwam de bestuurder van een zone waar men wél sneller mocht rijden en bevond hij zich op een baan die naar beneden hellend was. Hij had nog geen voorafgaandelijke veroordelingen voor verkeersinbreuken op zijn strafblad staan.

De bestuurder heeft geen aanbod tot minnelijke schikking ontvangen of een antwoordformulier gekregen. Enkele maanden na de overtreding ontving hij ineens een dagvaarding en kon hij het gaan uitleggen aan de Politierechter...

Wat werd de bestuurder ten laste gelegd?

De bestuurder werd vervolgd voor de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Dendermonde voor de volgende  verkeersinbreuk:

"Als bestuurder van een voertuig op de openbare weg, binnen een bebouwde kom de maximum toegelaten snelheid van 50 km/u te hebben overschreden, te weten aan een gecorrigeerde snelheid van meer dan 90 km/u (art. 11.1 van het KB van 1 december 1975;; art. 29§3 van de wet betreffende de politie over het wegverkeer – KB tot coördinatie van 16 maart 1968)".

Welke straffen kreeg de bestuurder voor zijn snelheidsovertreding?

De Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Dendermonde legde de volgende straf op:

  • Een geldboete van 360,00 EUR waarvan 120,00 EUR met uitstel werd toegekend zodat de effectief te betalen geldboete  240,00 EUR bedroeg.
  • Een rijverbod van 15 dagen.

Het uitstel van het gedeelte van de geldboete en het rijverbod betekent dat de bestuurder hiervan is vrijgesteld,  tenzij deze binnen een periode van 1 jaar vanaf de uitspraak nieuwe “strafbare feiten” zou plegen. In dit geval kan het gedeelte dat de bestuurder met uitstel heeft gekregen toch effectief worden (onder bepaalde voorwaarden).

De bestuurder werd ook veroordeeld tot een bijdrage van 200,00 EUR in het Slachtofferfonds, zijnde een verplichte (administratieve) bijdrage die de Politierechter dient op te leggen van zodra men veroordeeld werd tot een geldboete vanaf 26,00 EUR (x 6). 

Daarnaast werd de bestuurder ook nog veroordeeld tot een bijdrage van 20,00 EUR  in het Begrotingsfonds voor de juridische tweedelijnsbijstand en tot de gerechtskosten. In hetgeval van de bestuurder werden de gerechtskosten terugbetaald door zijn rechtsbijstandsverzekeraar. 

De bestuurder nam vrede met deze uitspraak en tekende geen hoger beroep aan.

Lees ook onze andere echte verhalen uit het leven gegrepen!
Hoe besliste de Politierechtbank van Brugge over het rijden met een niet-verzekerde aanhangwagen?
Tijdens een patrouille met een anoniem dienstvoertuig bemerkten twee agenten een lichte vrachtwagen Renault Master op met aanhangwagen van het merk Hapert. De aanhangwagen had een reproductie kentekenplaat hangen. De agenten waren van mening dat de aanhangwagen een MTM had van meer dan 750 kg, en gingen over tot interceptie van het voertuig.
Hoe besliste de Politierechtbank te Hasselt over een bestuurder wiens auto naar cannabis rook en die high achter het stuur zat?
Bij een toevallige controle van een voertuig merken de politiediensten een lichte cannabisgeur wanneer het raam van het voertuig opengaat.
Hoe besliste de Politierechtbank van Dendermonde over een dronkenschap, alcoholintoxicatie, en achterlaten van het voertuig?
Een man zat een hele dag op café. Op een lege maag dronk hij een aanzienlijke hoeveelheid glazen bier en sterke drank. Op weg naar huis verloor de bestuurder de controle over het stuur toen hij in eens straat kwam met een aantal wegversmallingen. Door de aanrijding met een van die wegversmallingen belandde hij in de zijkant van de weg.
Hoe besliste de Politierechtbank van Dendermonde een testrit met een snelheidsovertreding van meer dan 50 km/u buiten de bebouwde kom?
Meer dan 50 km per uur te rap gereden buiten de bebouwde kom? Het overkwam deze dame. Een dame doet haar Toyota naar de garage voor een groot onderhoud. Ze klaagt o.m. dat het stuur trilt wanneer ze sneller rijdt dan 90 km/u. Om zeker te zijn dat de herstellingen doeltreffend waren, gaat de garagist het voertuig testen op de openbare weg.