Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

31/01/2020

Hoe besliste de Politierechtbank van Sint-Niklaas over een bestuurder die niet kon stoppen voor een oranje licht?

Te dicht genaderd voor een oranje licht...en doorgereden?

Zelfs als je niet stopt voor een oranje licht, riskeer je vervolging voor de Politierechtbank, zo leert ons het verhaal van een jonge bestuurder die op een koude winterdag richting dierenarts reed met zijn zieke hond. Vermits de weg zeer glad was, was de jongeman extra voorzichtig.

Aan een kruispunt dat uitgerust is met flitspalen merkte hij op dat het verkeerslicht oranje is, maar hij was zo dicht genaderd bij het kruispunt om nog (veilig) te kunnen stoppen.

Enkele straten verder wordt de bestuurder staande gehouden door een anonieme wagen van de politie. De politie deelt hem mee dat ze door het rood zou gereden zijn, hetgeen hij onmiddellijk ontkent. Z was immers selchts door het oranje gereden. Maar....de politieagenten stelden categoriek dat zij zelf hadden vastgesteld dat de bestuurder door het rode licht zou gereden zijn. De woorden van de verbalisanten wegen nu eenmaal zwaarder dan deze van de gewone burger, en de man zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Daarnaast was er nog een tweede probleem: de bestuurder beschikte niet over een geldig verzekeringsbewijs. De verbalisanten voorzagen de wagen daarom van een wielklem. Daags nadien mocht de bestuurder op vertoon van een geldig verzekeringsbewijs het voertuig terug nemen.

En dat was nog niet alles, ook bleek er nog een achterlicht defect te zijn. Ook hiervoor diende de bestuurder zich binnen de week opnieuw aan te melden bij de politie, om te laten zien dat het achterlicht gerepareerd werd.

Omwille van deze combinatie van verkeersinbreuken diende de bestuurder zich voor de Politierechtbank te verantwoorden.

Wat waren de inbreuken waarvoor de jongeman vervolgd werd?

De bestuurder werd gedagvaard voor de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Sint-Niklaas voor de volgende drie verkeersinbreuken:

  1. Als weggebruiker of bestuurder van een voertuig op de openbare weg, nagelaten te hebben zich te gedragen naar de verkeerstekens en wegmarkeringen, regelmatig naar de vorm, voldoende zichtbaar en overeenkomstig de voorschriften van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer aangebracht, namelijk: een rood licht (art. 5 en 61.1.1 van het KB van 1 december 1975; art. 29 §1 lid 2 en 38 §1.3° van de wet betreffende de politie over het wegverkeer – KB tot coördinatie van 16 maart 1968)
  2. Op de openbare weg of op de terreinen, die toegankelijk zijn voor het publiek of slechts voor een zeker aantal personen, die het recht hebben om er te komen, bestuurder te zijn geweest van een motorvoertuig zonder te hebben beschikt over het bewijs bedoeld in artikel 7 van de deze wet (art. 1, 2§1, 23, 28 en 29 van de wet van 21 november 1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen, artikel 29 §2 van de wet betreffende de politie over het wegverkeer, KB tot coördinatie van 16 maart 1968)
  3. Onder dekking van een Belgische inschrijvingsplaat, een voertuig in het verkeer op de openbare weg te hebben gebezigd, waarvan de stoplichten niet branden bij het in werking stellen van deze bedrijfsrem (art. 28§3.2°.6.al.1, 26 en 81 van het KB van 15.03.1968, art. 4 van de wet van 21 juni 1985)
Welke straffen kreeg onze bestuurder van de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Sint-Niklaas?

Voor het negeren van het rode licht werd een afzonderlijke geldboete van 300,00 EUR opgelegd en een rijverbod van 15 dagen,  dat evenwel verminderd met de onmiddellijke intrekking van 15 dagen, zodat hij geen bijkomend rijverbod meer kreeg. Het herstel in het recht tot sturen werd wel afhankelijk gemaakt van het slagen voor het theoretisch examen omdat de bestuurder nog géén 2 jaar over het rijbewijs B beschikte.

Voor het rijden met een niet verzekerd voertuig werd nog een afzonderlijke geldboete van 150,00 EUR opgelegd. Ook voor het defecte achterlicht werd een geldboete van 150,00 EUR, gelukkig volledig met uitstel.

Maar bovenop de geldboetes moest de bestuurder ook nog één bijdrage betalen in het Slachtofferfonds t.b.v. 200,00 EUR en de gerechtskosten t.b.v. 110,50 EUR die door de verzekering werden terugbetaald.

Al bij al een zeer dure les voor onze jonge bestuurder.

Lees ook onze andere echte verhalen uit het leven gegrepen!
Hoe besliste de Politierechtbank van Aalst over een bestuurder die werd gedagvaard voor alcoholintoxicatie en dronken sturen?
De bestuurster werd gedagvaard wegens alcoholintoxicatie en dronken sturen. Wat was haar verhaal? Rond drie uur ’s nachts rijdt een wagen met een defect achterlicht zigzaggend over de baan. Even rijdt de wagen zelfs op de linkerrijbaan tegen de rijrichting in. Een patrouillewagen van de Politie houdt het voertuig tegen en controleert de bestuurster.
Hoe besliste de Politierechtbank van Leuven over Alcoholintoxatie van ten minste 0,35 mg/l ?
Een jong koppel heeft een gezellig avondje thuis. Ze drinken samen wat wijn en kijken naar een film. Na de film merken ze dat er geen bussen meer rijden. De jongen - gentleman die hij is - brengt zijn lief de auto naar huis. Bij een alcoholcontrole wordt hij tegengehouden. De jongeman legt een positieve ademtest af (P). Hij verklaart naar waarheid dat hij een 4-tal glazen wijn heeft gedronken.
Hoe besliste de Politierechtbank van Dendermonde een testrit met een snelheidsovertreding van meer dan 50 km/u buiten de bebouwde kom?
Meer dan 50 km per uur te rap gereden buiten de bebouwde kom? Het overkwam deze dame. Een dame doet haar Toyota naar de garage voor een groot onderhoud. Ze klaagt o.m. dat het stuur trilt wanneer ze sneller rijdt dan 90 km/u. Om zeker te zijn dat de herstellingen doeltreffend waren, gaat de garagist het voertuig testen op de openbare weg.
Hoe besliste de Politierechtbank van Sint-Niklaas over een vluchtmisdrijf na aanrijding met een boom?
Een jongeman is blijven plakken in de kantine van zijn voetbalploeg. Omstreeks twee uur 's nachts is hij met zijn lichte bestelwagen beginnen slippen, en reed hij tegen een boom. Door de impact van de aanrijding schoof de bestelwagen naar de overkant van de rijbaan en kwam in de gracht terecht.