Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

03/01/2020

Hoe besliste de Politierechtbank van Antwerpen over het negeren van het oranje verkeerslicht?

Door het oranje gereden?

Een bestuurder die naar huis aan het rijden is, nadert een kruispunt. Het verkeerslicht wordt oranje, maar hij rijdt toch door. Hij had evengoed kunnen stoppen omdat hij dit nog veilig kon doen. Zo waren er bijvoorbeeld geen achterliggers.

Iets verderop wordt de bestuurder plots staande gehouden door een dienstvoertuig van de politie. De politieagenten delen aan de bestuurder mee dat zij het licht nog rood hebben zien worden en dat de bestuurder met zijn voertuig dus door het rood zou gereden zijn.

De bestuurder verklaart dat hij het nooit rood zien worden heeft, dat het oranje was en dat hij wél nog kon stoppen, maar dit niet gedaan heeft. Als reden waarom hij niet was gestopt, vermeldde de bestuurder dat hij gehaast was en een  zware dag op het werk had gehad. Hij wilde snel naar huis en was daarom door het oranje gereden. Hij zou echter nooit door het rood rijden en al zeker niet als er politie in de buurt zou geweest zijn...

De man wordt "op de bon" gezet en dient zich te verantwoorden voor de Politierechtbank. Hoe bracht hij het er van af?

Wat wordt de man ten laste gelegd?

De bestuurder werd gedagvaard voor de Politierechtbank Antwerpen, Afdeling Antwerpen voor de volgende verkeersinbreuk:

"Als weggebruiker of bestuurder van een voertuig op de openbare weg, nagelaten te hebben zich te gedragen naar de verkeerstekens en wegmarkeringen, regelmatig naar de vorm, voldoende zichtbaar en overeenkomstig de voorschriften van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer aangebracht, namelijk: een rood licht (art. 5 en 61.1.1 van het KB van 1 december 1975; art. 29§1 lid2 en 38§1.3° van de wet betreffende de politie over het wegverkeer – KB tot coördinatie van 16 maart 1968)".

Aan de Politierechtbank vroegen wij om deze tenlastelegging te herkwalificeren naar art. 61.1.2 van de Wegcode (door het oranje licht rijden). Dit is een overtreding van de 2e graad. De overtreding "door het rode licht rijden" is een overtreding van de 3e graad.

Welke straffen kreeg onze bestuurder van de Politierechtbank Antwerpen, Afdeling Antwerpen

De bestuurder werd ondanks de vraag tot herkwalificatie tóch veroordeeld voor het negeren van het rode licht (en niet van het oranje licht). Hij werd veroordeeld tot een geldboete van 30,00 EUR x 6 = 180,00 EUR, waarvan 1/3de  met uitstel voor een periode van 3 jaar. Al bij al diende hij een effectieve boete te betalen van 120,00 EUR.

Uitstel van de straf betekent dat de bestuurder het uitgesteld gedeelte niet moet betalen, tenzij de bestuurder binnen een periode van 3 jaar vanaf de uitspraak nieuwe “strafbare feiten” zou plegen. In dit geval kan het gedeelte dat de bestuurder met uitstel heeft gekregen toch effectief worden, maar hiervoor moeten dan een aantal voorwaarden vervuld zijn. 

De Politierechter legde géén rijverbod. Ten slotte diende de bestuurder ook nog de gerechtskosten te betalen (+/- 76,00 EUR) en een bijdrage in het Slachtofferfonds t.b.v. 200,00 EUR.

De bestuurder ging niet in beroep.

Lees onze andere waargebeurde testimonials!
Hoe besliste de Politierechtbank van Aalst over een snelheidsovertreding (30 km te hard) binnen de bebouwde kom?
Een man reed 84 km/u in de bebouwde kom. Bij een snelheidscontrole in het kader van de flitsmarathon in 2017 werd een bestuurder na middernacht geflitst in de bebouwde kom aan een snelheid van 90 km/u, na correctie herleid tot 84 km/u.
Hoe besliste de Politierechtbank van Sint-Niklaas over een bestuurder die niet kon stoppen voor een oranje licht?
Zelfs als je niet stopt voor een oranje licht, riskeer je vervolging voor de Politierechtbank, zo leert ons het verhaal van een jonge bestuurder die op een koude winterdag richting dierenarts reed met zijn zieke hond. Vermits de weg zeer glad was, was de jongeman extra voorzichtig.
Hoe besliste de Politierechtbank van Mechelen over een aanrijding door gsm-gebruik achter het stuur
Een bestuurder neemt zijn GSM-toestel op om een binnenkomende SMS te lezen terwijl hij in de file staat. Hierdoor is hij kortstondig afgeleid en rijdt hij tegen de voorligger aan.
Hoe besliste de Politierechtbank van Dendermonde over een positieve alcoholtest?
Op kerstdag wordt een gehandicapte man in een rolstoel, opgehaald door een vriend die met hem op restaurant gaat. Ze drinken samen een fles wijn en genieten van de uitgebreide maaltijd. Na het eten nodigt de man de bestuurder uit voor een drankje bij hem thuis. In tegenstelling tot wat u zou verwachten, bleef het bij dat ene drankje. Het tweede drankje slaat de bestuurder af met de boodschap “als ik nog iets drink en ze houden me tegen, dan hang ik er aan”.