Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

01/11/2021

Is het toegelaten om te rijden met een voorlopig rijbewijs?

Voorlopig rijbewijs "model 18"

Het voorlopig rijbewijs "model 18" is het voorlopig rijbewijs om te mogen rijden zonder begeleider en heeft een geldigheid van 18 maanden geldig. Na het theoretisch examen dient u nog minstens 20 uur rijles te volgen. Daarna ontvangt u een bekwaamheidsattest waarmee u kan aantonen dat u in staat bent om alleen verder te kunnen en mogen oefenen. Uiteraard moet het voertuig op de achterzijde en op een duidelijk zichtbare plaats uitgerust zijn met het “L” teken.

Als bestuurder met een voorlopig rijbewijs model 18 mag u twee passagiers meenemen in de auto, maar deze moeten voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Ingeschreven zijn in België, en houder en drager zijn van een identiteitsdocument afgeleverd in België;
  • Minstens 8 jaar een Belgische of Europees rijbewijs hebben (en bijhebben) dat geldig is voor het besturen van het soort voertuig waarmee de kandidaat-chauffeur rijdt;
  • De laatste 3 jaar geen rijverbod gekregen hebben van de Rechtbank;
  • Bestuurders die enkel een speciaal aan hun handicap aangepast voertuig mogen besturen, mogen niet meerijden.

Andere personen laten meerijden dan deze twee passagiers die beantwoorden aan de voorwaarden is niet toegelaten!

Naast de beperking op het vlak van de passagiers is er nog een tweede beperking, maar dan op het vlak van wanneer u met uw voorlopig rijbewijs mag rijden. Met het voorlopig rijbewijs mag u niet rijden:

  • tussen 22 en 6 uur op vrijdag, zaterdag, zondag, de vooravond van wettelijke feestdagen en op feestdagen zelf;
  • voor commercieel goederenvervoer;
  • met een aanhangwagen;
  • in het buitenland.
Voorlopig rijbewijs "model 36"

Het voorlopig rijbewijs “model 36” is het voorlopig rijbewijs mét begeleider en heeft een geldigheidsduur van maar liefst 36 maanden. Ook hier moet het voertuig op de achterzijde en op een duidelijk zichtbare plaats uitgerust zijn met het “L” teken. Omdat er sprake is van een begeleider dient u in het voertuig steeds van een tweede achteruitkijkspiegel te voorzien.

Wil u rijden met een voorlopig rijbewijs “model 36”, dan dient u zich steeds te laten begeleiden door 1 of 2 begeleiders, die aan de volgende voorwaarden moeten voldoen:

  • De begeleider moet ingeschreven zijn in België, en houder en drager zijn van een identiteitsdocument afgegeven in België;
  • Minstens 8 jaar een Belgische of Europees rijbewijs hebben (en bijhebben) dat geldig is voor het besturen van het soort voertuig waarmee de kandidaat-chauffeur rijdt;
  • Als de begeleider een handicap heeft en daardoor enkel een aangepast voertuig mag besturen, mag hij enkel leerlingen begeleiden die eenzelfde voertuigaanpassing nodig hebben;
  • De laatste 3 jaar geen rijverbod gekregen hebben van de Rechter;
  • De begeleider heeft het afgelopen jaar geen andere leerling-chauffeur begeleid. Tenzij het gaat om uw kinderen, kleinkinderen, zussen, broers of pleegkinderen. Of die van de partner waarmee u gehuwd bent of wettelijk samenwoont.

Andere passagiers dan de begeleider(s) (of de rij-instructeur) mag u niet meenemen in de auto...

Ook met dit voorlopig rijbewijs mag je niet rijden:

  • tussen 22 en 6 uur op vrijdag, zaterdag, zondag, de vooravond van wettelijke feestdagen en op feestdagen zelf;
  • voor commercieel goederenvervoer;
  • met een aanhangwagen;
  • in het buitenland.
Voorlopig rijbewijs "model 12"

Wanneer uw voorlopig rijbewijs “model 18” of “model 36”  verlopen is, moet u normaal 3 jaar wachten voor u opnieuw een voorlopig rijbewijs kan aanvragen voor dezelfde categorie. Deze wachttermijn is voor velen allesbehalve een pretje, reden waarom u sinds  2019 éénmalig een nieuw type voorlopig rijbewijs “model 12” kan aanvragen. Het nieuwe voorlopig rijbewijs “model 12” is, u raadt het al.... 12 maanden geldig.

U kan deze "verlenging" slechts éénmalig aanvragen, en mits u reeds 6 uur rijles heef gevolgd in een erkende rijschool. De 6 uren rijles moet je volgen nadat je voorlopig rijbewijs met begeleider (36 maanden) of zonder begeleider (18 maanden) is verlopen. Bijkomende voorwaarde is dat u nog steeds moet beschikken over een geldig theorie-examen (of dit opnieuw afleggen).

Het voorlopig rijbewijs “model 12” moet een begeleider vermelden. Deze begeleider moet een vormingsmoment hebben gevolgd, en het is enkel deze begeleider die u mag vervoeren, niemand anders.

Als de 12 maanden voorbij zijn, moet je opnieuw wachten tot de oorspronkelijke termijn van 3 jaar verstreken is, waarna je een nieuw voorlopig rijbewijs met begeleider (36 maanden) of zonder begeleider (18 maanden) kan aanvragen...

Welke straffen riskeert u bij het rijden zonder een geldig (voorlopig) rijbewijs?

De sanctie voor het rijden zonder geldig (voorlopig) rijbewijs is een gevangenisstraf van acht dagen tot twee jaar en/of een geldboete van 200,00 EUR tot 2.000,00 EUR. Deze bedragen zijn nog te vermeerderen met de wettelijke opdeciemen, thans x 8, zodat de minimumgeldboete 1.600,00 EUR bedraagt en de maximumgeldboete zelfs 16.000,00 EUR..

Daarnaast kan de Rechter een rijverbod opleggen van minstens 8 dagen. Dit rijverbod kan men afhankelijk maken aan het eventueel opnieuw afleggen van het theoretisch of praktisch examen.

De sanctie voor het rijden met een geldig voorlopig rijbewijs, maar zonder aan de andere voorwaarden te voldoen (zoals rijden zonder de voorziene “L”, met niet toegelaten passagiers, zonder of met niet toegelaten begeleiders of op een tijdstip dat het verboden is), is een geldboete van 50,00 EUR tot 500,00 EUR. Ook deze bedragen zijn nog te vermeerderen met de wettelijke opdeciemen, thans x 8. Opvallend is dat ook de eventuele begeleider deze sanctie riskeert. Ook de begeleider is dus strafbaar! De Rechter kan echter géén rijverbod opleggen zodat hij ook niet kan bepalen dat u opnieuw het theoretisch of praktisch examen zou moeten afleggen.